kebabgryta
700 gram strimlat färdigkryddad kebabkött, (ica´s el Willys)
1 burk(ar) krossade tomater
1 burk(ar) majskorn
1 st lök, hackad
1 dl vatten
1 st köttbuljongtärning(ar)
2 krm cayennepeppar, el så stark som du vill ha det.
0,5 tsk basilika
1 krm salt och peppar
marinerade champinjoner
500 g färska champinjoner
4 msk Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
4 vitlöksklyftor hackade
1 dl Zeta Pastasås Tomat
2 dl vitt vin
1 dl vatten
några kvistar timjan
några kvistar rosmarin
salt
peppar
1-2 msk Zeta Vitvinsvinäger riserva
1 dl Zeta Oliver med Citron
lite hackad persilja
Så här gör du
Bryn champinjonerna lätt i olivolja. Lägg i vitlök och bryn ytterligare någon minut. Häll på tomatsås, vitt vin och vatten. Låt koka upp och lägg i örterna. Låt sjuda ca 20 minuter. Låt svalna. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Vänd ner oliverna och persiljan.
Tillagningstid:30 minuter30 minuter
Svårighetsgrad:1Lätt
Popularitet: 3 av 10
Skriv ut recept
marinerad mossarella
Marinerad mozzarella med citron, chili och mejram
Ingredienser
4 portioner
400 g Zeta Mozzarella
Vinägrett
½ röd chilifrukt, finhackad
3 msk Zeta Balsamvinäger Vit
3 msk Zeta Olivolja Extra Vergine
salt
svartpeppar
Till servering
färsk mejram
rivet skal av ½ citron
Så här gör du
Vispa samman alla ingredienserna med försiktig hand tills de är blandade. Använd en sked eller en gaffel. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg mozzarellaskivorna på ett fat. Häll på vinägretten och strö över mejramblad.
Riv citronskal över med ett rivjärn och servera.
italensk omelett
Italiensk omelett
Frittata med spenat, parmesan och pinjenötter
Ingredienser
Ca 4 portioner
200 g färsk spenat
2 msk Zeta Olivolja
salt
peppar
5 ägg
½ dl vatten
1 dl Zeta Grana Padano eller Parmigiano Reggiano, färskriven
2 msk pinjenötter, rostade
Så här gör du
Fräs spenat i olivolja och krydda med salt och peppar. Låt svalna något. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Blanda ägg med vatten och vänd ner parmesan, spenat och pinjenötter. Spara lite parmesan och några pinjenötter till dekoration. Häll äggblandningen i ugnsfast form och grädda i ugn på 180 ° C ca 20 minuter tills frittatan har stannat. Strö på parmesan och pinjenötter. Frittatan kan serveras både varm och kall.
marinerad fetaost
Marinerad fetaost i tre olika smaker
Ingredienser
Smaksättning 1
skal av ½ citron
½ röd chili, skivad
några kvistar färsk timjan
Smaksättning 2
6 st Zeta Sardeller (hela)
1 msk Zeta Kapris, små
2 kvistar färsk rosmarin
Smaksättning 3
färska finhackade örter, t ex persilja, timjan, oregano
2 vitlöksklyftor, grovskurna
1 msk rostade pinjenötter
3 pkt à 150 g Zeta Feta
Zeta Olivolja Grekisk Extra Virgin 05 L
Så här gör du
Tärna fetaosten. Varva fetaosttärningarna med valfri smaksättning i en glasburk. Häll på olivolja så att det täcker och låt stå i kyl 2-3 dagar för att ta smak.
Väljer du smaksättning 3 ska Fetaosttärningarna rullas i de hackade örterna innan de varvas med övrig smaksättning.
Tillagningstid:En timmeEn timme
Svårighetsgrad:1Lät
hallomi
Grillad Halloumi med chili, citron och pinjenötter
Ingredienser
4 portioner
1 pkt (250 g) Zeta Halloumi
Zeta Olivolja Extra Vergine
Till servering
½ rödlök, finhackad
½ dl röd chilipeppar, urkärnad och finhackad
2 msk färskpressad citronsaft
2 msk Zeta Olivolja Extra Vergine
1-2 msk pinjenötter
färska basilikablad
svartpeppar
Så här gör du
Skär halloumi i ca 1 cm tjocka skivor, pensla med lite olivolja och grilla snabbt på båda sidor. Lägg upp på tallrik. Blanda övriga ingredienser och häll över osten.
Tillagningstid:30 minuter30 minuter
Svårighetsgrad:1Lätt
Popularitet: 3 a
kyckling i ugn
Confiterad kyckling
Ugnsbakad kyckling
Ingredienser
4 portioner
4 kycklingbröst
salt och svartpeppar
färsk rosmarin
färsk timjan
6 vitlöksklyftor , delade
2–3 skivor citron
Zeta Olivolja
Tips
Vid confitering behövs mycket olja, använd därför en form där filéerna ligger trångt. Fördelen med confitering är att de vattenlösliga smakämnena blir kvar i kycklingen.
Så här gör du
Krydda kycklingbrösten med salt, peppar, örter, vitlök och citronskivor.
Låt stå minst 30 minuter.
Häll på olivolja så att det täcker kycklingen och tillaga i ugn på 70° varmluft ca 1 ½ timme.
Om du inte har varmluftsugn, förläng tiden i ugnen till ca 2 timmar.
Lyft upp kycklingen och låt den rinna av.
Stek kycklingbrösten i het panna tills de fått fin färg.
kyckling med pesto
Petti di pollo al pesto
Stekta kycklingfiléer med pesto
Ingredienser
4 portioner
4 kyckling
2 msk olivolja
salt
peppar
1 burk Zeta Pesto Gernovese
Så här gör du
Sätt ugen på 175°C.
Bryn kycklingfiléerna i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra. Stek färdigt dem i ugnen i 10 minuter.
Bred på pesto och servera med en god bönsallad.
kyckling spett
Speidino di pollo alla griglia
Grillade marinerade kycklingspett
Ingredienser
4 portioner
4 kyckling
salt
peppar
saft av en lime
Marinad
2 vitlöksklyftor, krossade
3 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Så här gör du
Blanda ingredienser till marinaden.
Skär varje kyckingfilé i fyra bitar på längden. Lägg dem i en skål, häll över marinaden och låt dra i kylen i 30 minuter.
Trä upp kycklingbitarna på spett. Salta och peppra. Grilla i några minuter på varje sida. Pressa över lime.
fisksoppa
Laga, ät och njut! Huvudrätt: 4 port
Förrätt: 6-8 port
400 g fiskfilé t ex torsk ell hoki
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk margarin
1 vitlöksklyfta ( mer efter smak)
1½ tsk tomatpuré
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ tsk fiskbuljong ( 1½ tärning)
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran ( kan uteslutas)
300 g räkor m skal eller kräftstjärtar på burk
ev. 1 burk musslor
• Tina fisken, strimmla purjolöken, hacka löken.
• Smält margarinet i en gryta, fräs löken glansig.
• Pressa i vitlök, rör ner tomatpuré, salt, timjan och
basilika. Låt fräsa en stund.
• Tillsätt buljongen och vattnet. Låt koka ett par minuter.
• Rör ner grädde, crème fraiche, vin och saffran. Sjud
ca 15 min.
• Skär fisken i munsbitar. Lägg den i grytan och sjud
ytterligare ca 7 min.
• Skala räkorna. Tillsätt dem och ev. musslorna. Hetta
upp och servera genast.
Gärna med aioli eller vitlöks majonnäs och varmt bröd.
Vitlöksmajonnnäs: Gräddfil
Majonnäs
Vitlök
5
S
Kantarellsoppa
Antal portioner: 4
Ingredienser
1 liter färska kantareller
3-4 msk smör
5 msk vetemjöl
12 dl hönsbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt och vitpeppar
Till dekoration:
smörfrästa kantareller
persilja
Gör så här
Putsa svampen. Fräs svampen i smör på svag värme ca 10 minuter. Ta upp några små svampar och spar till garnering. Strö mjölet över svampen och rör om. Spä under omrörning med hälften av buljongen.
Häll svampblandningen i en matberedare eller mixer. Kör till puré. Häll över i en kastrull. Tillsätt resten av buljongen under vispning. Sjud 10-15 minuter.
Vispa samman äggulor och grädde och vispa ner det i soppan. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan bli riktigt het men koka inte, då kan den skära sig. Häll upp soppan i varma tallrikar och garnera med smörfräst svamp och en liten kvist persilja.
« Tillbaka
Klicka här för att lämna den mobilanpassade versionen av recept.nu
gi
Det här kan du äta:
Fågel
Fisk
Skaldjur
Kött
Korv (men med 80 procent köttmängd).
Naturliga fetter som olivolja, avokado, nötter, frön, oliver, pesto, tapenade, grädde, crème fraiche, smör, ost, yoghurt (3-procentig eller turkisk yoghurt).
Alla grönsaker ovan jord (alltså inga kokta rotfrukter).
Bär (färska eller frysta, ej torkade).
Syrliga frukter som grapefrukt, sura äpplen, kiwi, plommon.
…och drick det här:
Vatten
Ett glas torrt rött vin går bra någon gång i veckan.
japansk mat
Ingredienser (4 portioner)
- 800 g frusen entrecôte eller biff
- knappt ½ purjolök
- Marinad
- 1 ½ dl japansk soja
- 2 msk mirin (risvin)
- ½ dl sake eller torr sherry
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk honung
- 1 msk färsk riven ingefära
- 1 msk rapsolja
- Till servering
- sesamfrön
- ris
- japansk soja
Tillagning
- Låt entrecôten halvtina.
- Skär entrecôten i mycket tunna skivor och strimla dessa om de blir för stora.
- Blanda alla ingredienserna till marinaden.
- Varva köttskivorna med såsen och blanda ordentligt sa att såsen når köttet överallt.
- Låt marinera i minst 2 timmar.
- Hetta upp en stekpanna och stek köttet i marinaden tills det mesta kokat in. Tillsätt purjolöken mot slutet.
- Strö över lite sesamfrö.
- Servera med ris, soja och en enkel sallad.
chiligryta och sangria
Chiligryta med sydamerikanska och svenska smaker

1 1/2 kg putsad högrev
5 olika sorters chili tex chili röd & grön), chipotle, ancho, jalapeno
50 cl porter
50 cl ljus öl
50 cl BJÄRE julmust (finns hos COOP)
1 msk honung
2 tsk farinsocker
3 rutor mörkchoklad
1 tsk spiskummin
Färsk malen svartpeppar & flingsalt
1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Lägg bitarna råa i en gryta.
2. Tillsätt honung, chili, choklad, porter och kryddor och låt köttet sjuda långsamt 2 timmar.
3. Kolla av trådigheten i köttet och tillsätt mer vätska under tiden. INGET VATTEN endast ÖL & BJÄRE julmust.
4. Koka på mellanvärme i minst 4 timmarr eller tills köttet känns riktigt mört. Det ska tråda sig ochvara en smet, ingen vätska ska vara kvar.
Smaka av och servera med Klyftpotatis, gucamole, tortilliachips, svart bönröra och bröd.
Servera med ett stort glas rött eller BJÄRE julmust
Sangria - när du längtar efter sommaren

1 flaska rödvin
4 cl konjak
1/2 dl socker
50 cl SPRITE
1 äpple
1 apelsin
1 citron
1 kanelstång
3 nejlikor
IS
¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Tvätta och skiva frukten.
Blanda allt och låt dra minst en timme.
Servera med is.
chiligryta och sangria
Chiligryta med sydamerikanska och svenska smaker

1 1/2 kg putsad högrev
5 olika sorters chili tex chili röd & grön), chipotle, ancho, jalapeno
50 cl porter
50 cl ljus öl
50 cl BJÄRE julmust (finns hos COOP)
1 msk honung
2 tsk farinsocker
3 rutor mörkchoklad
1 tsk spiskummin
Färsk malen svartpeppar & flingsalt
1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Lägg bitarna råa i en gryta.
2. Tillsätt honung, chili, choklad, porter och kryddor och låt köttet sjuda långsamt 2 timmar.
3. Kolla av trådigheten i köttet och tillsätt mer vätska under tiden. INGET VATTEN endast ÖL & BJÄRE julmust.
4. Koka på mellanvärme i minst 4 timmarr eller tills köttet känns riktigt mört. Det ska tråda sig ochvara en smet, ingen vätska ska vara kvar.
Smaka av och servera med Klyftpotatis, gucamole, tortilliachips, svart bönröra och bröd.
Servera med ett stort glas rött eller BJÄRE julmust
Sangria - när du längtar efter sommaren

1 flaska rödvin
4 cl konjak
1/2 dl socker
50 cl SPRITE
1 äpple
1 apelsin
1 citron
1 kanelstång
3 nejlikor
IS
¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Tvätta och skiva frukten.
Blanda allt och låt dra minst en timme.
Servera med is.
brie tårta
Brie med portvin och valnötter
För 4 personer.
500 g brieost (en liten rund)
2 msk råsocker
1/2 dl grovhackade valnötter
1/2 dl rött portvin
Brie med portvin och valnötter
Betyg: |
05
0 1 |
0 röster |
Visningar: 1190 |
Sparat: 14 |
Gör så här
Lägg brietårtan på ett rejält ark dubbelvikt ugnsfolie.
Strö över råsocker och grovhackade valnötter.
Vik ihop folien till en påse. Häll på portvin och förslut den ordentligt. Lägg på grillen i ca 10 minuter.
Servera med: Hjortronsylt och/eller frukt och bröd.
kantarell & hallomipaj
Vegetarisk LCHF: Sparris- och Halloumipaj som med fördel serveras med en god sallad!
Tilllagningstid: |
60 min |
Antal kcalorier: |
554 / portion |
Kategori |
Lunch/Middag - LCHF |
Ingredienser:
3,8 dl (ovispad) Vispgrädde 40% fett
4,5 dl (riven) Ost hårdost 31% fett
6,0 st Ägg rått
180,0 gram Halloumiost ej stekt 22% fett
375,0 gram Kantareller
1,5 msk (fast) Smör 80% fett
Variationstips:
Sparris eller broccoli istället för svamp!
Gör så här:
1. Vispa ihop 2 ägg med 0,5dl grädde. Blanda i 1 dl riven ost och stek på svag värme på båda sidor i en stekpanna eller häll smeten direkt i pajformen och sätt in i ugnen på 225 grader tills den har stelnat och fått lite färg.
2. Dela halloumi i skivor och bryn med svamp så att det får lite fin färg.
3. Vispa upp resten av äggen och grädden och blanda i osten som är kvar.
4. Lägg halloumi och svampen på bottnen och häll över äggstanningen.
5. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills äggstanningen har stelnat.
6. Servera gärna tillsammans med en god sallad!

kyckling lchf
Antal portioner: 4
Ingredienser
600 g kycklingfiléer
Smör, att steka i
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
3 msk ajvar relish
1 tsk oregano
8 st körsbärs- eller plommontomater
2 dl riven ost
Tips
Perfekt till middag en vanlig vardag! Grädde, tomatpuré och ajvar relish är bra basvaror att ha hemma. Tomaterna kan bytas mot röd eller gul paprika. Servera gärna med blomkålsris och en god sallad. /Anna Hallén
Läs mer om boken LCHF för kvinnor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Bryn kycklingfiléerna i smör och krydda med salt och peppar.
3. Smöra en ugnssäker form och lägg i kycklingfiléerna.
4. Blanda vispgrädde, tomatpuré, ajvarrelish och oregano.
5. Skiva tomaterna.
6. Häll gräddblandningen över kycklingen, lägg på tomater och strö över osten.
7. Gratinerna i mitten av ugnen i cirka 35 minuter, tills kycklingen är genomstekt.