fläskotletter i sambal
Fläskkotletter i sambalsås 4 port
4 st fläskkotletter
4 dl grädde
2 dl créme fraiche
0,5 dl soja
1,5 msk sambal oelek
2 st vitlöksklyftor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175grader
2. Lägg kotletterna i en ugnssäker form
3. Blanda samman grädde, crème fraîche, soja, sambal oblekt och pressad vitlök
4. Häll detta över kotletterna och låt stå i ugnen i ca1-1,5 timma
Servera sallad och potatis eller ris
turkisk köttgryta
Turkisk Köttgryta
1-2 kilo högrev
1 gul lök
1 burk krossad tomat eller passerad
grillkrydda 1-2 msk
1-2- klyftor vitlök
Förberedelse
Skär köttet i små bitar mindre biter är det bästa
hacka en hel gul lök smått
lägg i en stor kastrull
häll i krossad tomaten o grillkryddan rör om
sätt ett lock på. låt den stå o dra sig över natten,
ta fram den dan efter slå på plattan tillsätt vitlöken,
rör då ofta tills den börjar bubbla,
tillsätt vatten så det täcker köttet
koka på svag värme cirka 1 1/2 timme rör då o då
tillsätt mer vatten om du behöver.
servera med ris sallad o
varm faijitas tårta
Varm fajita-och tortillatårta!
4 st tortillabröd,mellanstorlek(går med vilken storlek som helst men receptet är beräknat på mellan)
2 kycklingfileer (alt.om man vill göra det enkelt eller har bråttom,använd salladskyckling)
1/2 gul lök
1/2 röd paprika
1 liten burk majs
2-3 dl creme fraiche 34%
1 påse fajitakrydda
Tomater
Riven ost
1.Sätt ugnen på 225 grader.
2.Skär kycklingen i mindre bitar(tärningar) och stek i stekpanna.
3.Hacka lök,paprika och stek tillsammans med kycklingen det sista.Tillsätt fajitakryddan och rör om,tillsätt creme fraiche och majs och låt småputtra en kort stund.
4.Lägg ett tortillabröd på en bakpappersklädd plåt,bred lite fajitafyllning på,strö på riven ost.Lägg på ett tortillabröd och upprepa till du har 3 fyllningar.Avsluta med ett tortillabröd,har du lite sås kvar av fyllningen så bred den på brödet,lägg på skivad tomat och strö på riven ost.
5.Sätt in i ugnen i ca.15 min eller tills osten smält och fått lite färg.
chicky bits med chips
Kycklingfile
Mjöl
Ägg
Chips,valfri sort
Olja
1.Skär kycklingfilen i mindre lagom stora bitar.
2.Lägg mjöl i en skål,vispa upp ägg i en annan skål,krossa chipsen i en fryspåse o häll över i ytterligare en skål.
3.Häll olja i en stekpanna eller en tjockbottnad kastrull,själv använde jag en stekpanna o hällde ca.2 cm olja i.Värm upp o låt bli varm,gör brödprovet för att se så oljan är ordentligt upphettad,sänk värmen lite.
4.Doppa kycklingbitarna först i mjöl sen i ägg o till sist i chipskrosset.Fritera i oljan ca.4-5 min,vänd efter halva tiden.Ta upp bitarna o lägg på hushållspapper att rinna av..
kyckling
4 – 6 port
Det här behöver du :
1 kilo kycklingfileér
1 ask körsbärstomater
3 msk marinerade vitlöksklyftor
½ burk av Chermoula kryddan… Inte så dryg med anra ord…
2 dl grädde
GÖR SÅHÄR :
Vänd kycklingfileérna i kryddan ”Chermoula” rikligt. Lägg i ugnsfast form. Lägg ner tomaterna & vitlöksklyftorna hela vid sidan om. Slå på grädden. Stek i ugn ca 50-60 min, 175 grader tills fileérna är helt genomstekta. Använd en stektermometer och stick in i den tjockaste filén. När termometern visa 72 grader ta ut formen ur ugnen. Plocka över fileérna på aluminiumfilé och slå in dom tills servering. Slå över stekspadet med grädden, tomaterna och vitlöksklyftorna i en kastrull. Mixa med stavmixer till en slät sås, salta, peppra och smaka av. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
kycklingrätt
Det här behöver du :
300 gram färdiggrillad eller helstekt kyckling
1 pkt bacon
1 gul lök
½ dl soltorkade tomater (i olja)
1 näven champinjoner
1 burk cremé fraiche
3 dl hönsbuljong
Salt & peppar
½ kruka persilja
GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och strimla de soltorkade tomaterna. Skär champinjonerna i skivor. Strimla bacon och fräs på i het stekpanna tillsammans med löken. Tillsätt champinjonerna och de soltorkade tomaterna. Slå på buljongen och cremé fraiche. Låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt kycklingbitarna. Låt puttra ihop ca 5-8 min till en tjockare sås. Smaka av med salt & peppar. Avsluta med finhackad persilja!
förrätt
SKAGENRÖRA PÅ GROVT BRÖD MED SALLAD OCH EN LAXSNURRA
4 personer
4 tunna skivor grovt bröd
Ca 40 g ruccolasallad
5 cm purjolök
1-2 burkar Extrafin Skagenröra
4 stora tunna skivor varmrökt lax
2 tomater
Rivet skal från 1/2 citron
Malen svartpeppar
Fördela väl sköljd ruccolasallad och tunt skuren purjolök över brödskivorna. Lägg Skagenröran ovanpå och toppa med en laxskiva. Skär tomaterna i klyftor och tag bort kärnhusen. Skär bort skinnet med en vass kniv. Dela tomatköttet i kuber och fördela över mackorna. Dekorera med rivet citronskal och malen svartpeppar.
Parmesankorgar med rökt lax
(Foto: Fredrik Sandin Carlson)
Antal portioner: 4
Ingredienser
100 g riven parmesan
4 skivor kallrökt lax
2 dl blandade sallatsblad
2 msk pesto
2 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
Du behöver också:
bakplåtspapper
Tips
Man behöver ordentligt med riven parmesan till den här rätten!
morort tzatsiki
Turkisk Morotstzatziki
Morötter
Turkisk youghurt
Vitlök
Olivolja
Salt
ev. citronsaft & svartpeppar.
Skala och riv några morötter.
Värm olivolja i en stekpanna, och stek morötterna tills de blir mjuka.
Lägg i en skål, blanda i önskad mängd turkisk youghurt. Riv / pressa i en vitlöksklyfta eller två.
Salta. Häll eventuellt i lite citronjuice och lite peppar.
Låt stå svalt i kylskåp en stund innan servering.
Den äts kall, precis som en vanlig tzatziki. - Den här är riktig god. Rekommenderar den verkligen! :)
drinkar
Frozen Strawberry Daiquiri
4-6 cl ljus rom / bacardi / bacardi strawberry daiquiri
3-4 jordgubbar
2 cl pressad lime eller citron
1/2 tsk socker
Häll samtliga ingridienser i en blender tillsammans med 1,5 dl krossad is. Kör blendern i 10-20 sekunder.
Servera i ett kylt cocktail- eller vinglas garnerat med en jordgubbe.
Många serverar sina daiquiris med en sockerrand runt glaset, som åstadkoms på samma sätt som för en Margarita.
MangoSmoothie! 2 Port
225g mango(mjuktinade),1 pkt
3 dl mild yoghurt
1 dl färskpressad apelsin
1 1 1/2 msk flytande honung
Granatäpplekärnor (garnering)
1.Mixa alla ingredienser till en krämig smoothie.Häll upp i 2 glas.
Toppa med granatäpplekärnor.Servera..
3 cl gin
2 cl Bols blue
4 cl grapejuice alt.apelsinjuice
Sprite
1.Blanda samman gin,bols blue o juice o fyll på med sprite o isbitar.
pannacotta
Vaniljpannacotta med hallon
4 port
1,5 dl mjölk
2 dl grädde
½ l vaniljyoghurt
1 dl socker
1 vaniljstång, skrapa ur fröna, eller 2 tsk äkta vaniljsocker
3 gelatinblad (blötlagda)
Rårörda bär:
2 dl frysta hallon
0,5 dl socker
4-5 droppar saft från en citron (eller efter smak)
12 lösa hallon till garnering
Gör så här:
1. Koka upp mjölk och grädde.
2. Häll i socker och vaniljstångsfrön (eller vaniljsocker). Låt svalna något.
3. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i den ljumma gräddblandningen.
4. Rör i yoghurten.
5. Häll upp i glas och ställ in i kylskåp.
Rårörda bär:
1. Tina hallonen.
2. Blanda socker och citronsaft och rör sedan ihop detta med hallonen.
För en finare hallonsås: pressa bärröran genom en sil.
Denna efterrätt görs med fördel dagen innan.
De rårörda bären/hallonsåsen lägger man ovanpå vaniljpannacottan en stund innan servering.
Garnera gärna med några hallon.
Receptet är från "lisled" på Matklubben.se
lchf
smootie
Lite hallon
Lite av Icas blandning av HAVTORN, GOJIBÄR, BJÖRNBÄR, BLÅBÄR, TRANBÄR, RÖDA VINBÄR
ca ½-1 dl vatten
Mixa allt med en stavmixer.
Det är supernyttigt- fullt med vitaminer och en riktig antioxidantbomb ;) Men framför allt så är den otroligt god! I min mening i alla fall.
Går utmärkt att blanda i en skopa proteinpulver också.
LCHF GRÄDDIG SVAMPGRYTA
recept från http://minkamera.blogg.se/
Fläskfilé (kan bytas ut mot kyckling)
Massa lök och vitlök.
En påse kantareller.
3 dl grädde.
2 st mörk oxbuljongtärningar
svartpeppar, vitpeppar & salt.
Stek på och låt puttra länge.
LCHF PAJ/ OMELETT med broccoli, paprika & korv
recept från http://minkamera.blogg.se/
Smör till formen
3 dl grädde
3 dl riven cheddar ost
3 ägg
salt och peppar
1 grön paprika
Förvälld broccoli
Stark korv med hög kötthalt.
Rör samman ägg, grädde, ost och salt o peppar.
Häll i formen och lägg i grönsakerna
Stek i ugnen på 200 grader i 15 minuter.
Ta ut formen och lägg på den skivade korven och stek ca 15 minuter till.
Kolla så det inte bränns!
Fläskpannkaka a la LCHF, 2 portioner
Klipp ner ett paket bacon i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 225 grader tills det fått lite fin färg. Blanda under tiden 4 ägg, 125 gram keso och 0,75 dl vispgrädde. Strö 75 gram riven ost över baconet och häll över äggblandningen. In i ugnen tills pannkakan fått fin färg, ca 30 min. Servera med lingonsylt (inte så LCHF:igt, men gott)!
lchf
3 st mozzarellaostar
1 påse färsk babyspenat
1 paket bacon i bitar
1 st tomat
1 lök
1 pkt philadelpiaost
1 pkt krossade tomater
1½ dl riven ost
Färsk basilika
Cayennepeppar
Salt o peppar
Smör till formen och stekning
Gör så här:
Stek den hackade löken och häll sedan på de krossade tomaterna. Låt puttra några minuter under tiden du lägger upp spenaten, mozzarellaosten, skivade tomaten och basilikan i formen. Stek baconet och ha på mozzarellaosten.
Krydda tomatsåsen och lägg i philadelfiaosten i tomatesåsen. Mixa såsen och sätt tillbaka den på värmen så den får koka upp. Krydda med cayenpeppar, salt och peppar.
Häll såsen över mozzarellaformen och sen den rivna osten på det.
Gratinera i 200 tills den blivit så där löjtlig gyllenbrun, ni vet.
kålpudding
800 gr köttfärs
1 vitkålshuvud
2 ägg
3 dl grädde
250 g avrunnen keso
50 g smör
1 buljongtärning
5 dl vatten
vitpeppar
salt
paprikapulver
cayennepeppar
Sås:
3 dl buljong från puddingen
4 dl grädde
en skvätt soya
vitpeppar o salt
175 grader
Gör så här:
Skär vitkålen i bitar och stek den i smör. Häll på vatten och tillsätt buljontärningen.
Koka kålen ca 10 minuter.
Blanda köttfärsen och resten av ingridienserna (ej de till såsen).
Bred ut ett lager med kål på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Bred köttfärsmassa på kålen och bred på det sista med vitkålen.
Häll över buljongen som blev när du stekte/kokte kålen.
Stek kålpuddingen i ca 30 minuter.
Häll av buljongen från plåten i en gryta och tillsätt grädden o soyan till buljonen.
Kålpuddingen sätter du in i ugnen igen tills den blivit genomstekt.
Koka såsen och smaka av om det behövs mer salt o peppar.
Servera gärna med osötade lingon till.
lchf
Coleslaw
Ingredienser - 4 port
200 g vitkål
1 morot
1 dl crème fraiche
½-1 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
Ingredienser:
3 Paprikor valfri färg
400 g Nötfärs
50 g Tacokrydda
1½ dl Vatten
4 Tomater grov hackade
1 Gul lök hackad
5-10 Pfefferoni fin hackade
4 msk Majonnäs
2 dl Creme fraiche
200 g Riven ost
Gör så här
Fräs nötfärsen i en stekpanna. Strö över tacokryddorna blanda häll på vattnet låt kryddorna puttra in i köttfärsen.
Dela paprikorna på längden ta ur kärnhuset lägg dem i en smord ungsform. Fördela köttfärsen i halvorna.
Hacka tomater, lök och pfefferoni. Blanda creme fraiche och majonnäs tillsätt riven ost rör om. Blanda ner tomat, lök och pfefferoni hacket rör om. Bred över de köttfärs fyllda paprikorna.
Gräddas i 225 grader mitt i ugnen ca 20-30 min eller tills den fått fin färg.
Man kan även använda hela paprikor, skär ett snitt så de står stadigt i formen. Fyll med färs och toppa med röran.
150g blåbär eller t.ex hallon (innehåller mindre kolhydrater)
25-50 g smör
3 dl kokos
1-2 ägg
1 msk kardemumma eller kanel
Gör så här
Lägg bären i en ugnssäker form - låt tina
Smält smöret, vispa i ägget, blanda med kokosen och kardemumman till en grynig massa. Lägg det över blåbären- skjutsa in i ugnen i 200grader. Tills kokosen är gyllenbrun och hård.
Servera med en klick nyvispad grädde eller ev. vaniljsås (3ägg-gulor, 3 dl vispgrädde, 1 tsk vaniljpulver + ev sukrin)
Ps. Ett annat tips är att ebart göra pajskalet i ugnen och servera kalla bär till + vispgrädde eller vaniljsås! Jättegott det med.
citron kräm
Citronkräm med mascaporne och egen syrlig hallonsås 8 portioner
Ingredienser
1,5 dl lemon curd
250 gram mascarponeost
2 dl vispgrädde
1 st citron, rivet skal
1 st Limefrukt, rivet skal o ev lite av saften
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Rör om Lemon curden så att den är riktigt mjuk. Ta gärna med en visp så att den blir lite "fluffig". Rör sedan ner mascarponeosten i lemon curden. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret. Vänd ner den samt rivet skal av citron o lime. Om du vill ha lite starkare citrussmak kan du droppa i lite limesaft. Lägg ostkrämen i coupe glas eller andra fina glas. Täck med plastfolie o låt den stå kallt i minst 20 minuter före servering. Du kan förbereda ostkrämen flera timmar före serveringen. Men vänta med såsen.
Toppad med en syrlig hallonsås
Till ca 8 portioner behöver du:
800 g hallon
1 vaniljstång
1 dl socker
Gör så här:
Lägg hallon den delad vaniljstången och socker i en kastrull. Låt detta koka upp, rör om och låt sjuda någon minut så sockret smälter. Ta av kastrullen från spisen och häll hallonsåsen i en sil som du ställt över en bunke eller liknande. Hjälp till att pressa genom hallonen med en sked så att det till slut bara finns kärnor kvar i silen.
Rör om i såsen och låt den svalna för att hällas försiktig över citronkrämen innan servering.
citron kräm
Citronkräm med mascaporne och egen syrlig hallonsås 8 portioner
Ingredienser
1,5 dl lemon curd
250 gram mascarponeost
2 dl vispgrädde
1 st citron, rivet skal
1 st Limefrukt, rivet skal o ev lite av saften
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Rör om Lemon curden så att den är riktigt mjuk. Ta gärna med en visp så att den blir lite "fluffig". Rör sedan ner mascarponeosten i lemon curden. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret. Vänd ner den samt rivet skal av citron o lime. Om du vill ha lite starkare citrussmak kan du droppa i lite limesaft. Lägg ostkrämen i coupe glas eller andra fina glas. Täck med plastfolie o låt den stå kallt i minst 20 minuter före servering. Du kan förbereda ostkrämen flera timmar före serveringen. Men vänta med såsen.
Toppad med en syrlig hallonsås
Till ca 8 portioner behöver du:
800 g hallon
1 vaniljstång
1 dl socker
Gör så här:
Lägg hallon den delad vaniljstången och socker i en kastrull. Låt detta koka upp, rör om och låt sjuda någon minut så sockret smälter. Ta av kastrullen från spisen och häll hallonsåsen i en sil som du ställt över en bunke eller liknande. Hjälp till att pressa genom hallonen med en sked så att det till slut bara finns kärnor kvar i silen.
Rör om i såsen och låt den svalna för att hällas försiktig över citronkrämen innan servering.
Ingredienser
1,5 dl lemon curd
250 gram mascarponeost
2 dl vispgrädde
1 st citron, rivet skal
1 st Limefrukt, rivet skal o ev lite av saften
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Rör om Lemon curden så att den är riktigt mjuk. Ta gärna med en visp så att den blir lite "fluffig". Rör sedan ner mascarponeosten i lemon curden. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret. Vänd ner den samt rivet skal av citron o lime. Om du vill ha lite starkare citrussmak kan du droppa i lite limesaft. Lägg ostkrämen i coupe glas eller andra fina glas. Täck med plastfolie o låt den stå kallt i minst 20 minuter före servering. Du kan förbereda ostkrämen flera timmar före serveringen. Men vänta med såsen.
Toppad med en syrlig hallonsås
Till ca 8 portioner behöver du:
800 g hallon
1 vaniljstång
1 dl socker
Gör så här:
Lägg hallon den delad vaniljstången och socker i en kastrull. Låt detta koka upp, rör om och låt sjuda någon minut så sockret smälter. Ta av kastrullen från spisen och häll hallonsåsen i en sil som du ställt över en bunke eller liknande. Hjälp till att pressa genom hallonen med en sked så att det till slut bara finns kärnor kvar i silen.
Rör om i såsen och låt den svalna för att hällas försiktig över citronkrämen innan servering.