surdegsbröd
Dag 1 morgon
Dag 1 1 tsk av rågsurdegsgrunden
1 dl ljummet vatten 1/2 dl ljummet vatten
1/2 dl ekologiskt rågmjöl 1 dl vetemjöl special
Dag 4 morgon Dag 2 kväll
1 dl ljummet vatten 1 1/2 dl vetemjöl special
1 1/2 dl rågmjöl 1 dl ljummet vatten
Låt stå till nästa dag
Dag 4 kväll
Häll ut allt utom 1/2 dl
fyll på med
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Låt stå till nästa dag
Valnötsbröd;
Dag 1 kväll
blanda i stor bunke
1 dl av rågsurdegsgrunden med
3 dll ljummet vatten
3 dl rågmjöl
Sätt på plastfolie o låt stå framme över natten
Dag 2 morgon
Blanda i och med hushållsassistenten, på låg fart i 5 min
5 dl kallt vatten
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special
Blanda 1 msk salt gärna finmald havssalt på hög fart i 3 min.
Klart täck bunken med plast i 3 -5 timmar.
Efter 3 -5 timmar dela degen i 2 bitar och runda den i "luften" som en pizzabagare och sedan nyp i hop den som en boll undertill. låt jäsa igen 1 - 1 1/2 timme .
Ugnen på 275 g och några isbitar på en plåt i ca 3 min sedan sänker du till 250 gr i 15 min därefter 200 gr i ca 15-20 min . Klart!
Vetebaguetter:
Dag 1 kväll
1 dl av vetesurdegsgrunden
5 gr jäst
4 dl vatten
5 dl vetemjöl special
1 1/2 dl grahamsmjöl
Täck med plastfolie och in i kylen över natten
Dag 2 morgon
Blanda sedan i en hushållsassistent 8 min ( 5 min på låg hastighet, 3 på hög)
degen fr kylskåpet tillsammans med
2 1/2 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl special
Blanda i 1 msk salt(havs) på hög hastighet i 2 min .
Lägg degen i en smord (Matolja) bunke med lock. dra i dagen några gånger o vik ihop den utan att trycka till under jästiden 2-3 timmar.
Dela degen i 4 delar och gör återigen som pizzabagarn dra ut degen till en rund i luften vrid den till en rulle. låt vila i 20 min och sätt på ugnen i 275 gr.
Lägg i isbitar på nedre plåten och grädda i 10 min sänk till 200 gr och baka i 10-15 till. Klart
Det låter komplicerat men det enda är att man måste vänta så många dagar , själva stöket uteblir tycker jag. Man kan fuska med lite jäst i översta degen oxå. Tryck eller knåda aldrig degen.
Lycka till!
Hälsa till alla,kram
Anki
grillad smörgås
Grillad Tramezzini med mozzarella, prosciutto och basilika

Ingredienser
- 8 bondbröd
- Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
- 8 skivor Delizie Prosciutto Crudo
- 2 Zeta Mozzarella (á 125g) skivade
- 1 kruka basilika plockade blad
- svartpeppar
Tips
Ett halster är perfekt att värma smörgåsar i, exempelvis Tramezzini - den klassiska italienska dubbelsmörgåsen på vitt bröd.
Så här gör du
Lägg ut brödet och ringla på lite olivolja. Fördela prosciutto, mozzarella och basilika på 4 brödskivor. Krydda med svartpeppar
och lägg de andra brödskivorna ovanpå. Tryck till och lägg i halster. Grilla någon minut på varje sida.
fetaost
Ugnsbakad Fetaost i foliepaket med honung

Ingredienser
4 portioner
- 1 pkt (150 g) Zeta Fetaost
- 1 msk flytande honung
- 1 msk Zeta Olivolja Originale Extra Vergine
- några kvistar färsk timjan
- svartpeppar
- aliminiumfolie
Tips
Variera rätten som vi fick den på en taverna i Thessaloniki: Lägg en stor skiva av en bifftomat på fetaosten och strö över generöst med torkad oregano över innan du viker ihop paketet. Ringla på olivolja innan du äter osten, men hoppa över honungen.
Så här gör du
Lägg osten på aluminiumfolie och vik ihop. Värm osten i ugnen på 175°C ca 10 minuter.
Vik upp folien och ringla över honung och olivolja, strö över timjan och svartpeppar.
- Tillagningstid:
15 minuter
fetaost
Ugnsbakad Fetaost i foliepaket med honung

Ingredienser
4 portioner
- 1 pkt (150 g) Zeta Fetaost
- 1 msk flytande honung
- 1 msk Zeta Olivolja Originale Extra Vergine
- några kvistar färsk timjan
- svartpeppar
- aliminiumfolie
Tips
Variera rätten som vi fick den på en taverna i Thessaloniki: Lägg en stor skiva av en bifftomat på fetaosten och strö över generöst med torkad oregano över innan du viker ihop paketet. Ringla på olivolja innan du äter osten, men hoppa över honungen.
Så här gör du
Lägg osten på aluminiumfolie och vik ihop. Värm osten i ugnen på 175°C ca 10 minuter.
Vik upp folien och ringla över honung och olivolja, strö över timjan och svartpeppar.
- Tillagningstid:
15 minuter
fetaost
Ugnsbakad Fetaost i foliepaket med honung

Ingredienser
4 portioner
- 1 pkt (150 g) Zeta Fetaost
- 1 msk flytande honung
- 1 msk Zeta Olivolja Originale Extra Vergine
- några kvistar färsk timjan
- svartpeppar
- aliminiumfolie
Tips
Variera rätten som vi fick den på en taverna i Thessaloniki: Lägg en stor skiva av en bifftomat på fetaosten och strö över generöst med torkad oregano över innan du viker ihop paketet. Ringla på olivolja innan du äter osten, men hoppa över honungen.
Så här gör du
Lägg osten på aluminiumfolie och vik ihop. Värm osten i ugnen på 175°C ca 10 minuter.
Vik upp folien och ringla över honung och olivolja, strö över timjan och svartpeppar.
- Tillagningstid:
15 minuter
fetaost
Ugnsbakad Fetaost i foliepaket med honung

Ingredienser
4 portioner
- 1 pkt (150 g) Zeta Fetaost
- 1 msk flytande honung
- 1 msk Zeta Olivolja Originale Extra Vergine
- några kvistar färsk timjan
- svartpeppar
- aliminiumfolie
Tips
Variera rätten som vi fick den på en taverna i Thessaloniki: Lägg en stor skiva av en bifftomat på fetaosten och strö över generöst med torkad oregano över innan du viker ihop paketet. Ringla på olivolja innan du äter osten, men hoppa över honungen.
Så här gör du
Lägg osten på aluminiumfolie och vik ihop. Värm osten i ugnen på 175°C ca 10 minuter.
Vik upp folien och ringla över honung och olivolja, strö över timjan och svartpeppar.
- Tillagningstid:
15 minuter
stekt hallomi m. grönsaker

Ingredienser
- 1 pkt Zeta Halloumi (250 g), skuren i skivor
- 2 msk Zeta Olivolja Originale Extra Vergine, till stekning
- 1 liten röd paprika, hackad
- 1 liten bit grön paprika, hackad
- 1 liten bit rödlök, finahckad
- 1 liten vitlöksklyfta, tunt skivad
- 4 msk Zeta Olivolja Originale Extra Vergine, till grönsakerna
- 2 msk Zeta Vitvinsvinäger
- salt
- svartpeppar
- 1 kvist timjan
Så här gör du
Stek osten snabbt i olivolja i varm stekpanna, lägg upp på fat. Blanda ihop grönsaker med olivolja och smaka av med vinäger, salt och peppar. Strö blandningen över osten. Avsluta med färsk timjan överst.
valnötsbröd
Ingredienser
1 l vatten
2 pkt torrjäst
1.5 kg mjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk olja
1 dl valnötter

Gör så här
1. Värm vattnet till 37 grader och lös upp torrjästen. Blanda i de andra ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt med duk i cirka 30 minuter.
2. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till bullar som får jäsa igen i ca 30 minuter på smorda plåtar under duk. Sätt ugnen på 225 grader efter halva jästiden.
3. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
dubbel bakad potatis
Ingredienser
4 st bakade potatisar
1 st purjolök
1 pkt bacon
1 dl riven ost

Tips
Potatisarna är goda som tillbehör till exempelvis grillat kött eller kyckling.
Gör så här
1. Lägg bakpotatisarna på längden och skär av toppen av varje potatis. Spara topparna. Gröp ur potatisarna med hjälp av en sked och lägg urgröpet i en skål.
2. Strimla bacon och purjolök och fräs det mjukt i en stekpanna.
3. Blanda ihop potatis, bacon, purjolök och riven ost. Fyll de urgröpta potatisarna med smeten, sätt på "locket" och gratinera dem i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.
biffar med pinjenötter & fetaost cream
Ingredienser
Biffar och grönsaker
600 g nötfärs
0.5 dl grädde
1 st ägg
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
1 st vitlöksklyfta
0.5 kruka färsk basilika
5 st soltorkade tomater i olivolja
50 g pinjenötter
1 st liten squash
1 st gul paprika
1 st röd paprika
1 st rödlök
Olivolja
1 tsk torkad basilika
Fetacrème
200 g fetaost
1 burk crème fraiche (15%), 2 dl
0.5 kruka basilika
4 st soltorkade tomater i olja
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Gör så här
1. Biffar och grönsaker
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda nötfärs, grädde, ägg, salt och svartpeppar i en skål.
3. Hacka vitlök, basilika och soltorkade tomater fint och blanda ner i färsen.
4. Tillsätt pinjenötterna och forma färsen till biffar och lägg på en ugnsplåt.
5. Skiva squash, paprika och rödlök och lägg på en annan ugnsplåt.
6. Häll lite olivolja över grönsakerna och strö på salt, svartpeppar och torkad basilika.
7. Ställ in bägge plåtarna i ugnen i ca 20 minuter.
8. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.
9. Fetacrème
Smula fetaosten och blanda med crème fraiche i en skål.
10. Hacka basilika och soltorkad tomat fint och blanda med fetacrèmen.
11. Smaka av med salt och svartpeppar.
12. Servera biffarna med rostade grönsaker och en klick fetacrème.
lax i folie med citron
Ingredienser
1 st laxsida (ca 1.5 kg)
2 st citroner
1 st röd chilifrukt
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Ugnsfolie
Servera med
Sallad, quinoa, råris eller ugnsbakad sötpotatis
Kokos- och korianderröra
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg laxen på ett folieark.
3. Salta och peppra.
4. Tvätta citronerna noga.
5. Skiva dem och lägg skivorna på laxen.
6. Kärna ur och hacka chilin.
7. Strö den över alltsammans.
8. Gör ett paket av foliearket runt om laxen.
9. Grädda i mitten av ugnen cirka 20–30 minuter. Känn dig fram, tiden varierar med laxens storlek.
10. Servera med en sallad, quinoa, råris eller ugnsbakad sötpotatis.
11. Ringla över vätskan i foliepaketet, den smakar gott av fisk och citron.
falukorv i ugn
1 dl |
500 gram |
2 st |
3 msk |
2 msk |
2 msk |
100 gram |
Tillagning
fisksoppa med saffran
500 gram fiskfilé. Gärna hälften lax och hälften vit fisk.
200 gram räkor
1-2 burkar krossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
Smör
1/2-1 gul lök
ca 3dl creme fraiche
0,5 gram saffran
Salt och peppar.
Chilikross
Gör så här
Fräs lök och paprika i en stor klick smör. Häll på krossade tomater och koka upp. Tillsätt creme fraiche. Låt puttra några minuter. Lägg i fisken och tillsätt kryddorna. Låt puttra tills fisken är klar. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma, men ej koka.
Servera med en klick creme fraiche i soppan.