gi
MIDDAG: Ostfyllda kalvfärsbiffar med granatäpple
Att fylla färsbiffar är både gott och spännande för gästen! Variera med olika ostar och vilt, fläsk, och lammfärs. Jag använder färska paprikor som jag köper i en arabisk affär men det går bra med andra också.
4 portioner
Du behöver:
5 avlånga gröna paprikor
1 paket fetaost, ca 150 g
500 g kalvfärs
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl grädde
¼ granatäpple
½ paket fetaost, ca 75 g
1 msk smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela paprikorna mitt itu och tryck ner osten i dem. Lägg på en ugnsplåt och sätt in i ugnen. Blanda färs med timjan, salt, peppar, vitlök och grädde. Forma färsen till 6 bollar. Gör ett hål och tryck ner lite ost och granatäpplekärnor. Sätt ihop och forma till en rund boll. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn bollarna runt om i några minuter. Ta ut plåten med paprikor och lägg biffarna på samma plåt. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter. Strö över granatäpplekärnor om det har blivit några över.
Tisdag
LUNCH: Musselgryta
En smarrig gryta med musslor och grönsaker. Du kan variera med fisk, skaldjur och bläckfisk i grytan.
4 portioner
Du behöver:
1 fänkål
3 schalottenlökar
1 grön paprika
1–2 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl grädde
1 msk hummerfond
salt och svartpeppar
400–500 g frysta musslor utan skal
1 kruka färsk koriander
Gör så här:
Dela fänkålen och skär bort roten. Strimla den fint. Skala och skiva löken. Skiva paprikan. Finhacka vitlöken.
Hetta upp en gryta med smör och bryn alla grönsaker, lök och vitlök i någon minut. Häll på grädde och hummerfond och låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i musslorna och låt koka i några minuter. Servera i djupa skålar med mycket hackad färsk koriander.
MIDDAG: Mozzarellafylld falukorv med ajvar
4 portioner
Du behöver:
600 g falukorv
3 msk senap
3 msk ajvar relish
125 g buffelmozzarella
salt och svartpeppar
Krämig vitkålssallad:
6 dl finstrimlad vitkål
½ dl majonnäs
1 msk senap
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg falukorven i en ugnsfast form. Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat snitt med ajvar relish. Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt. Salta och peppra. Ugnsbaka i cirka 20 minuter.
Blanda vitkålen med majonnäs och senap. Smaka av med salt och peppar.
Onsdag
LUNCH: Minutbiff med kantarellsås
4 portioner
Du behöver:
500 g minutbiff eller lövbiff
1 msk smör
Kantarellsås:
150–200 g frysta kantareller
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 dl grädde
1 msk kalvfond
salt och vitpeppar
1 paket färska haricots verts
Tillbehör:
sallad, tomater och physalisfrukt
Gör så här:
Gör först såsen genom att tina kantarellerna. Skala och finhacka lökarna. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn svampen tills den får färg. Lägg i lök och bryn i ytterligare någon minut. Tillsätt grädde och fond och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Hetta upp en annan stekpanna med smör och bryn minutbiffen, 1 minut per sida och krydda med salt och peppar. Servera biffen med kantarellsåsen, sallad, tomater och några physalis.
MIDDAG: Krämig kycklingsås med squashpenne
Att göra egen nyttige penne av squash är ett utmärkt alternativ när du ska undvika pasta. Njut av den goda gräddiga kycklingsåsen till
4 portioner
Du behöver:
2 squash
4 st kycklingfiléer
1 msk smör
salt och peppar
1 dl vatten
1 dl grädde
3 msk röd pesto
1 röd paprika
1 grön paprika
15 cocktailtomater
1 kruka färsk basilika
1 dl riven färsk parmesanost
30 g pinjenötter
Gör så här:
Skär squash i skivor och skär ut i penneform. Koka upp vatten med salt. Koka squashpennen i 2 minuter. Häll av vattnet och håll varmt. Skär kycklingen i strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen i några minuter. Strö på salt och peppar. Häll på vatten, fond och grädde och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt pesto. Låt koka i 10 minuter. Strimla paprikan och dela tomaterna och blanda ner i såsen. Ta av från värmen. Hacka basilikan och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över squashpennen. Strö på parmesan och dekorera med en basilikakvist. Rosta nötterna i en torr panna och toppa med dem.
MELLANMÅL: Ägghack med skinka
Gör en dubbel sats och förvara i kylen.
1 portion
Du behöver:
2 hårdkokta ägg
1 msk majonnäs
1 msk hackad
färsk dill
salt och svartpeppar
10 kräftstjärtar i lag
lite sallad
Gör så här:
Hacka äggen och blanda med majonnäs och hackad dill. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner kräftstjärtar och servera med sallad. Dekorera med dill.
Torsdag
LUNCH: Kycklingspett
1 portion
Du behöver:
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven
ingefära
2 msk ljus soja
1 msk sesamolja
1 msk sesamfrö
salt och vitpeppar
4 kycklingfiléer
1 tsk rapsolja
Jordnötssås:
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
1 dl jordnötter
1 tsk rapsolja
1 burk kokosmjölk
2 tsk currypasta
1 tsk honung
½ lime
salt och vitpeppar
Wokade grönsaker:
1 broccolistånd
1 msk sesamolja
150 g minimajs
150 g sugarsnaps
salt och svartpeppar
1 msk sesamfrö
Gör så här:
Pressa vitlöksklyftan och blanda med ingefära, soja, sesamolja, sesamfrö, salt och peppar. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och blanda med marinaden. Ställ kallt och låt marinera i minst 20 minuter. Trä kycklingbitarna på spett. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek kycklingspetten på medelvärme tills de blir genomstekta.
Skala och hacka löken, finhacka vitlöken och chilin. Lägg jordnötterna i en mortel och mortla dem grovt. Hetta upp en kastrull med rapsolja och bryn lök, vitlök, chili och jordnötter några minuter. Tillsätt kokosmjölk, currypasta, honung och pressa limesaften över såsen. Koka ihop såsen i cirka 5 minuter och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer currypasta.
Dela broccolin i buketter. Hetta upp en wok eller en stekpanna med sesamolja och woka hastigt broccoli, minimajs och sugarsnaps. Strö på salt, peppar och sesamfrön.
MIDDAG: Stekt torsk med sesamfrön och fänkålssallad
4 portioner
Du behöver:
4 frysta torskryggfiléer
salt och vitpeppar
1 tsk svarta sesamfrön
1 tsk vita sesamfrön
1 msk smör
några salladsblad
Fänkåls- och avokadosallad:
1 fänkål
2 avokador
2 msk hackad färsk dill
½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
salt och svartpeppar
½ citron
Gör så här:
Tina fisken. Gör först fänkålssalladen genom att dela fänkålen och skär bort roten. Strimla fänkålen fint och lägg i en skål. Dela avokadon och ta bort kärnan. Gröp ut köttet och skär avokadon i skivor.
Blanda ner avokado, dill, crème fraiche och majonnäs i skålen och smaka av med salt, peppar och pressad citron. Ställ kallt.
Vänd fiskfiléerna i sesamfrön och strö på lite salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn filéerna cirka 3 minuter per sida. Servera fisken med fänkålssalladen och lite salladsblad. Dekorera med en dillkvist.
Fredag
LUNCH: Fetaostsallad
4 portioner
DU BEHÖVER:
75 g blandad sallad
20 cocktailtomater
1 orange paprika
1 rödlök
1 knippa persilja
2 pkt fetaost
150 g kärnfria svarta oliver
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skölj salladen och lägg den i en stor skål. Skölj och dela tomaterna. Skär paprikan i bitar. Skala och finhacka lök och persilja. Blanda alltsammans med salladen.
Dela fetaosten i bitar och toppa salladen med fetaost och oliver. Häll lite god olivolja och balsamvinäger över. Smaka av med salt och peppar.
MIDDAG: Fetafylld laxfilé med granatäpple
4 portioner
DU BEHÖVER:
4 laxfiléer à 175 g
1 burk fetaosttärningar
salt och rosépeppar
1 grapefrukt
50 g blandad sallad
1 dl blandade oliver
½ granatäpple
Gör så här:
Sätt ugnen på 175?grader. Skär ett snitt längs med varje laxfilé och fördela fetaosten i laxfiléerna. Strö över lite salt och rosépeppar. Lägg fisken i en ugnssäker form och ugnsbaka i cirka 15 minuter.
Skär grapefrukten med skalet på i skivor. Blanda sallad, oliver och grapefruktskivor och fördela över fyra tallrikar.
Lägg upp laxfiléerna på salladsbädden. Kärna ur granatäpplet och toppa med granatäpplekärnorna.
MELLANMÅL: Kardemummamuffins med mandel
Underbara muffins utan mjöl. Gör en dubbel sats och förvara i frysen!
5 st
Du behöver:
200 g mandlar
2 tsk kanel
1 msk kardemumma
1 tsk bakpulver
½ dl kokosfett (extra virgin)
½ dl honung eller sukrin
2 ägg
Topping:
pumpafrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa mandlarna till ett fint mjöl i en matbredare. Blanda mandelmjölet med kanel, kardemumma, bakpulver och kokosfett. Rör ner honung eller sukrin. Vispa äggen poröst och blanda ner i smeten. Fyll muffinsformarna till hälften med smet och toppa varje muffin med pumpafrön. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Lördag
LUNCH: Fiskgryta med tomat och timjan
4 portioner
DU BEHÖVER:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 msk smör
2 msk skaldjursfond
2 dl vatten
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
400 g torskfilé
300 g laxfilé
2 morötter
250 g cocktailtomater
färsk timjan
Gör så här:
Skala och hacka lök och fänkål. Bryn grönsakerna i smör tills de blir mjuka. Tillsätt skaldjursfond, vatten, grädde och tomatpuré och koka upp. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar.
Skär fiskfiléerna i mindre bitar. Skala och skiva morötterna. Tillsätt fiskbitarna och morötterna till grytan och låt sjuda i 4–5 minuter. Skölj och dela tomaterna. Blanda ned tomaterna precis innan servering. Garnera med färsk timjan.
MIDDAG: Ugnsbakad kyckling med salsa verde
4 portioner
Du behöver:
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk basilika
salt och svartpeppar
4 kycklingfiléer
50 g blandad sallad
150 g chèvreost
½ granatäpple
½ citron
1 dillkvist
Salsa verde:
½ kruka färsk basilika
3 persiljekvistar
3 dillkvistar
1 dl cashewnötter
½ citron
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda olivolja, balsamvinäger, basilika, salt och peppar i en skål. Lägg ner kycklingfiléerna i marinaden och blanda runt.
Marinera gärna i minst 30 minuter. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form och häll över marinaden. Ugnsbaka i cirka 20 minuter i mitten av ugnen.
Lägg basilika, persilja, dill och cashewnötter i en matberedare. Dela citronen och pressa saften från ena halvan över. Skär den andra halvan i skivor. Tillsätt olivoljan och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.
Fördela salladen på fyra tallrikar och toppa med chèvreost. Kärna ur granatäpplet och strö över granatäpplekärnorna. Lägg upp en kycklingfilé på varje tallrik och en klick salsa verde. Dekorera med citronskivor och dill.
Söndag
LUNCH: Köttbullar med mozzarellasallad
4 portioner
DU BEHÖVER:
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör
1 tsk vit balsamvinäger
500 g nötfärs
½ dl grädde
½ dl finhackad bladpersilja
salt och svartpeppar
1 msk smör
Mozzarellasallad:
250 g buffelmozzarella
3 msk grön pesto
400 g tomater
i olika färger
½ rödlök
50 g rucolasallad
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150?grader. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör, bryn löken och häll i balsamvinäger. Låt kallna.
Blanda köttfärsen med lök, grädde, bladpersilja och krydda med salt och peppar. Forma färsen till små bullar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek bullarna på medelvärme runt om så att de blir genomstekta.
Skär mozzarellan i bitar och blanda med peston. Dela tomaterna i bitar, finhacka rödlöken och blanda med mozzarellan. Vänd ner rucolan och
smaka av med salt och peppar.
MIDDAG: Stekt laxfilé med rucolakräm
4 portioner
DU BEHÖVER:
600 g laxfilé
1 msk smör
salt och peppar
3 morötter
300 g sockerärter
1 citron
4 dillkvistar
Rucolakräm:
50 g ruccolasallad
2 msk färska basilikablad
2 msk hackad bladpersilja
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
salt och svartpeppar
Gör så här:
Börja med rucolakrämen. Lägg rucola, basilika, bladpersilja, crème fraiche och majonnäs i en matberedare. Mixa några sekunder till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.
Hetta upp en stekpanna med smör. Stek laxfiléerna i 3–4 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
Skala och skär morötterna i stavar. Skiva sockerärterna och blanda med morötterna. Dela citronen och pressa saften från ena halvan över grönsakerna. Skiva den andra halvan. Fördela grönsakerna på fyra tallrikar och lägg laxfiléerna på grönsaksbädden. Toppa med rucolakrämen och garnera med citronskivor och dill.
Avsluta veckan med något gott
Bärtårta
4 portioner
Du behöver:
Botten:
100 g mandel
2 msk flytande honung
1 ägg
Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 tsk jordgubbssylt (osötad)
½ l jordgubbar
1 dl hallon
1 dl blåbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandlarna och lägg i en bunke. Tillsätt honung och ägg och blanda till en smet. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Låt kallna.
Vispa grädden och blanda i sylten. Fördela grädden över bottnen. Skölj och dela jordgubbarna och fördela över tårtan. Toppa med hallon och blåbär.
Anders Tegsell. Anders Tegsell. Foto: MALTE DANIELSSON
”Jag kände mig full av energi”
Anders Tegsell var trött på trivselvikten. Då provade han GI-metoden.
Redan efter fyra veckor hade han tappat nästan sex kilo.
När Anders Tegsell, 35, introducerades för GI-metoden ville han bli av med de sju till åtta kilon han lagt på sig. Han fick prova kostschemat som resulterat i boken ”Sex kilo på sex veckor”.
– Jag använde recepten som inspiration till frukost och viss kvällsmat. Till lunchen har jag använt principerna och ätit på vilken lunchrestaurang som helst men tagit bort kolhydraterna och ersatt dem med grönsaker eller såser.
– De första fyra dagarna utan kolhydrater var svårast. Jag kände mig trött och hade huvudvärk men efter det började jag känna mig pigg och full av energi, säger han.
Började med promenader
De första tio dagarna gick Anders ner 1 kilo. Efter det började han att motionera – raska promenader tre till fyra gånger i veckan.
– Vecka tre och fyra gick jag ner 2,2 och 2,5 kilo, säger Anders.
Efter ett halvår med GI-kost har han gått ner närmare elva kilo. Hustrun har också hakat på.
– Vi har tänkt på hur vi ska göra det hållbart på lång sikt. Jag stör mig inte över att jag ätit lite potatismos till Wallenbergare. Vi behöver också kolhydrater, men det måste vara en balans.
Läs mer om mat och träning:
Fokusera på det goda – tappa 1 kilo i veckan
Yoga kroppen tajt Smidig och stark på en och samma gång.
Bränn fett och tona hela kroppen med det här yogainspirerade programmet.
DEL 1: Från soffliggare till superfit – på tre månader Häng med från början.
Stretcha dig vig med Dolph Bli mer rörlig.
Kickstarta hösten! Efter ett långt och härligt sommaruppehåll är det dags att sparka igång träningen
Ät dig i form Med nya LCHF – för kvinnor! Här finns massa goda recept.
Ta det naturliga steget! Dra åt skogen – och träna!
Kom igång med Annika Sjöös SUPERPROGRAM
18 appar som får dig i form Du kan ha din personliga tränare i fickan.
Vanligaste felet – att man äter för lite! Läs mer: Inköpslista Dagsmeny ur "”Mat för dig som tränar".
Ät rätt – bränn fett! ”Kroppen svarar snabbt”
Hitta diet som passar dig GUIDE Vilken metod i den snåriga dietdjungeln är rätt för dig? 0
7 crossfitövningar Häng med på trädgårdsträning. 0
”Så fick jag min Fight Club-kropp – på tre månader”
”Så fick jag tillbaka min superkropp efter graviditeten”
Dags att kicka igång träningen Bränn fett och få snygga konturer.
Sant eller falskt om viktmyterna? Vi reder ut alla myter. Se här! 0
Från soffpotatis till muskelpaket Karin Klingestedt, 22, ville gå ner 15 kilo i vikt
Skicka till en vän
Skriv ut
Stor höstrensning: 1800 skor, kläder och prylar på rea!
Du hittar bland annat Reebok Back To School Jacket för bara 559 kr - alltid fri frakt och fri retur!
Sök på Aftonbladet
Tipsa Aftonbladet
SMS/MMS 71000, telefon 08-411 11 11, e-post [email protected]
Bli Pluskund för endast 1 krona om dagen – (29 kronor i månaden)
Allt om nya dieter & kostscheman
Intervjuer med kända profiler
Skräddarsydda träningsprogram
Tips om inre hälsa
Unika erbjudanden
JUST NU: Få första månaden för endast 1 krona!
Intervjuer med Sveriges mest kända kvinnor
Marie Serneholt: Bästa året i mitt liv
Sofi Fahrman: Riktig livsnjutare
Pernilla Andersson: Därför blåljög jag
Helena Seger: Biker, fast utan tatueringar
Sluta noja – slipp vara rädd
Mia Törnblom tipsar om hur du kan förstå och tackla dina rädslor
Yoga dig tajt
Bränn fett med yoga Yogainspirerat program som sätter fart på din förbränning.
Från soffpotatis till muskelpaket
Karin gick ner 15 kilo Så kommer du igång Matschema Träningsschema.
Webbfråga: Brukar du fuska när du tränar?
Ja. Nej. Ibland. Se resultat
Wellness
”Vi rasade i vikt med nya dieterna” Minus 32 kilo och minus 11 kilo.
Wellness
Tandblekning Sex olika preparat. Bara ett får Se vilket.
Wellness
Nyckeln till harmoni Reducera stressnivåer – så funkar det.
Wellness
Experterna: Dessa smärtor ska du ta på allvar Klicka här!
Wellness
Ja tack, messa mig när Wellness finns i butik!
Mobilnummer
Wellness
Fråga Wellness experter Vår proffsiga panel svarar på dina frågor om träning, skönhet, sex & relationer. Klicka här och lär känna dem och mejla!
Wellness
Spring bort ditt farliga bukfett Så här enkelt gör du det.
Wellness
Du får Dolphs träningsprogram Skriv ut och träna hemma nu!
halsa
Få ett bländande vitt leende TEST: Så bra är ...
wendela
”Gravid - han vill inte bli pappa” Linn Heed ...
nyheter
”Hatet visar att jag gör rätt” Mona Sahlin om ...
wendela
”Hur får vi mer passion i sexlivet?” Linn Heed ...
Wellness
I toppform på 20 minuter Följ Annika Sjöös program.
Wellness
Stor guide: Hitta rätt terapi för dig Så mår du bättre.
Mat och vin
Lätt med Gi i vardagen: 6 recept med roliga tillbehör.
Prenumerera
Prenumerera på Wellness! 6 nummer + Body butter duo för endast 149:50 kronor! Klicka här!
Wellness
Så nådde vi drömvikten Här är 7 metoder till din drömvikt. 23
Wellness
Gå ner 4 kilo på 3 veckor Kickastarta hösten med en ny metod.
Wellness
TEST Hur bra mår du – egentligen? Gör vårt Wellness-test här!
Wellness
TEST: Nyttiga knäckebröd Vi reder ut vilka bröd som knäcker och vilka som inte gör det.
VIKTKLUBB
Fixa drömvikten med Viktklubb Tappa kilon med Aftonbladets viktklubb. Läs mer på klubbens hemsida.
Upp
Tjänstgörande redaktör: Arna Sunje
______________________________________________
Har du frågor om din prenumeration på Wellness?
Online kundtjänst: www.prenservice.se
Tel: 0770-457166
Kundtjänst öppettider: 8.30 - 16.00
E-post: [email protected]
Adress: Titeldata AB, Kundtjänst 112 86 Stockholm
______________________________________________
Har du frågor om din Plus-prenumeration?
Plus Kundcenter: 08-56 25 29 89
Telefontid: Vardagar 09.00–10.00
E–post: [email protected]
Frågor och svar om Aftonbladet Plus – klicka här
______________________________________________
Chefredaktör och ansvarig utgivare: Jan Helin
Vd: Anna Settman
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Redaktionschefer: Lena Widman, Markus Gustafsson
Sajtchef: Sigge Ennart
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556199-112301
Kontakt: fö[email protected]
Sveriges mest engagerande tidning - 2,5 miljoner läsare varje dag!
Kommentarer
Trackback