recept till drinken

6-8 portioner

1 liten brieost (500g)
1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
8 valnötter

Till servering
rostat lantbröd

1. Lägg brieosten på till exempel aluminiumfolie.

2. Häll vatten och socker i en kastrull. Låt det sjuda upp och smälta. När det börjar ta färg, vicka lite på pannan, rör ej. Häll hälften av sockerblandningen över brieosten och låt den rinna ner lite över sidorna. Strö över nötterna och resterande sockerblandning.

3. Flytta över osten på ett litet serveringsfat när sockret har stelnat. Skär i bitar och servera med rostat lantbröd.

Den lilla sötman som finns i brieosten och det bittra i de karamelliserade nötterna möts på ett bra sätt av den bittra smaken i drinken. En kombination som framför allt vänder sig till dig som i allmänhet är förtjust i bittra smaker.

Visa passande drinkar »

Karamelliserad brieost

6-8 portioner (ca 30 stycken)

100 g rumsvarmt smör
2 msk bbq-sås
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 msk salt
1 baguette

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smöret med bbqsåsen och vitlöken. Det går lättast med en elvisp.

2. Skiva brödet tunt eller i stavar och bred på bbq-smöret. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper och baka i mitten av ugnen 5-8 minuter tills de har fått fin färg.

Krutongerna är både salta och ganska »feta« i konsistensen. Syran i drinken känns fräsch när den bryter igenom det »feta« och sältan hjälper till att modifiera syran så den känns balanserad (sälta sänker upplevelsen av syra).

Visa passande drinkar »

BBQ-krutonger

10 portioner (ca 25 stycken)

1 dl ljusa sultanrussin
1/2 dl sött vitt vin
250 g getost
100 g färskost, till exempel kesella
salt
svartpeppar
4 digestivekex

1. Koka russinen mjuka i det söta vinet i en kastrull i ca 5 minuter. Låt dem svalna.

2. Skär getosten i små bitar och mosa den med färskosten i en bunke. Blanda i russinen, spara några till garnering. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Krossa kexen till smulor i till exempel en mortel. Fukta händerna och rulla små bollar av oströran och rulla sedan dessa i kexsmulorna. Garnera med de återstående russinen innan serveringen.

Syran i getosten och färskosten fungerar bra med syrligheten i drinken (syra minskar upplevelsen av syra).

Visa passande drinkar »

Getost- och russinbollar
Sök drinkar



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0