ankis surdegsbröd
Rågsurdeg: Vetesurdeg:
Dag 1 morgon
Dag 1 1 tsk av rågsurdegsgrunden
1 dl ljummet vatten 1/2 dl ljummet vatten
1/2 dl ekologiskt rågmjöl 1 dl vetemjöl special
Dag 4 morgon Dag 2 kväll
1 dl ljummet vatten 1 1/2 dl vetemjöl special
1 1/2 dl rågmjöl 1 dl ljummet vatten
Låt stå till nästa dag
Dag 4 kväll
Häll ut allt utom 1/2 dl
fyll på med
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Låt stå till nästa dag
Valnötsbröd;
Dag 1 kväll
blanda i stor bunke
1 dl av rågsurdegsgrunden med
3 dll ljummet vatten
3 dl rågmjöl
Sätt på plastfolie o låt stå framme över natten
Dag 2 morgon
Blanda i och med hushållsassistenten, på låg fart i 5 min
5 dl kallt vatten
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special
Blanda 1 msk salt gärna finmald havssalt på hög fart i 3 min.
Klart täck bunken med plast i 3 -5 timmar.
Efter 3 -5 timmar dela degen i 2 bitar och runda den i "luften" som en pizzabagare och sedan nyp i hop den som en boll undertill. låt jäsa igen 1 - 1 1/2 timme .
Ugnen på 275 g och några isbitar på en plåt i ca 3 min sedan sänker du till 250 gr i 15 min därefter 200 gr i ca 15-20 min . Klart!
Vetebaguetter:
Dag 1 kväll
1 dl av vetesurdegsgrunden
5 gr jäst
4 dl vatten
5 dl vetemjöl special
1 1/2 dl grahamsmjöl
Täck med plastfolie och in i kylen över natten
Dag 2 morgon
Blanda sedan i en hushållsassistent 8 min ( 5 min på låg hastighet, 3 på hög)
degen fr kylskåpet tillsammans med
2 1/2 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl special
Blanda i 1 msk salt(havs) på hög hastighet i 2 min .
Lägg degen i en smord (Matolja) bunke med lock. dra i dagen några gånger o vik ihop den utan att trycka till under jästiden 2-3 timmar.
Dela degen i 4 delar och gör återigen som pizzabagarn dra ut degen till en rund i luften vrid den till en rulle. låt vila i 20 min och sätt på ugnen i 275 gr.
Lägg i isbitar på nedre plåten och grädda i 10 min sänk till 200 gr och baka i 10-15 till. Klart
Det låter komplicerat men det enda är att man måste vänta så många dagar , själva stöket uteblir tycker jag. Man kan fuska med lite jäst i översta degen oxå. Tryck eller knåda aldrig degen.
Lycka till!
Dag 1 morgon
Dag 1 1 tsk av rågsurdegsgrunden
1 dl ljummet vatten 1/2 dl ljummet vatten
1/2 dl ekologiskt rågmjöl 1 dl vetemjöl special
Dag 4 morgon Dag 2 kväll
1 dl ljummet vatten 1 1/2 dl vetemjöl special
1 1/2 dl rågmjöl 1 dl ljummet vatten
Låt stå till nästa dag
Dag 4 kväll
Häll ut allt utom 1/2 dl
fyll på med
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Låt stå till nästa dag
Valnötsbröd;
Dag 1 kväll
blanda i stor bunke
1 dl av rågsurdegsgrunden med
3 dll ljummet vatten
3 dl rågmjöl
Sätt på plastfolie o låt stå framme över natten
Dag 2 morgon
Blanda i och med hushållsassistenten, på låg fart i 5 min
5 dl kallt vatten
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special
Blanda 1 msk salt gärna finmald havssalt på hög fart i 3 min.
Klart täck bunken med plast i 3 -5 timmar.
Efter 3 -5 timmar dela degen i 2 bitar och runda den i "luften" som en pizzabagare och sedan nyp i hop den som en boll undertill. låt jäsa igen 1 - 1 1/2 timme .
Ugnen på 275 g och några isbitar på en plåt i ca 3 min sedan sänker du till 250 gr i 15 min därefter 200 gr i ca 15-20 min . Klart!
Vetebaguetter:
Dag 1 kväll
1 dl av vetesurdegsgrunden
5 gr jäst
4 dl vatten
5 dl vetemjöl special
1 1/2 dl grahamsmjöl
Täck med plastfolie och in i kylen över natten
Dag 2 morgon
Blanda sedan i en hushållsassistent 8 min ( 5 min på låg hastighet, 3 på hög)
degen fr kylskåpet tillsammans med
2 1/2 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl special
Blanda i 1 msk salt(havs) på hög hastighet i 2 min .
Lägg degen i en smord (Matolja) bunke med lock. dra i dagen några gånger o vik ihop den utan att trycka till under jästiden 2-3 timmar.
Dela degen i 4 delar och gör återigen som pizzabagarn dra ut degen till en rund i luften vrid den till en rulle. låt vila i 20 min och sätt på ugnen i 275 gr.
Lägg i isbitar på nedre plåten och grädda i 10 min sänk till 200 gr och baka i 10-15 till. Klart
Det låter komplicerat men det enda är att man måste vänta så många dagar , själva stöket uteblir tycker jag. Man kan fuska med lite jäst i översta degen oxå. Tryck eller knåda aldrig degen.
Lycka till!
Kommentarer
Trackback