hellowen bak
portioner/st.
2 st ägg
2 dl socker
2 dl mjölk
1 dl olja (ej olivolja)
4 dl vetemjöl
2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
2 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
3 msk kakao
1 krm salt
Topping
200 gram färskost (Philadelphia eller Mascarpone)
100 gram mörk choklad
1 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
2 dl siktat florsocker
Dekoration
Dr. Oetker Lakritsströssel
Lakritssnören
Dr. Oetker Dekorationsglasyr
Dr. Oetker Dekorationspärlor
Betyg:
1
2
3
4
5
Bli först med att betygsätta Spindel cupcakes!
Läskiga till Halloween! Detta recept räcker till 8 jättemuffins eller 12 stora eller 15 små.
Typ: Dessert
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Slumpa recept »
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda samman alla torra ingredienser.
3. Tillsätt dessa i äggblandningen omväxlande med mjölken och oljan.
4. Fyll smeten till 2/3 i muffinsformar med hjälp av två matskedar.
5. Grädda i 200ºC i ca 20 minuter för stora muffins och 15 minuter för små. Jättemuffins gräddas i 175ºC i ca 25 minuter.
6. Låt muffinsen svalna.
7. Smält chokladen över vattenbad
8. Tillred sedan toppingen genom att röra samman alla ingredienser till en krämig konsistens.
9. Bred på muffinsen med en kniv eller spritsa med spritspåse.
10. Strössla rikligt med lakritsströssel.
11. Klipp till ben av lakritssnören och stick in i muffinsen.
12. Använd Dekorationsglasyr samt Dekorationspärlor till ögon.
2 st ägg
2 dl socker
2 dl mjölk
1 dl olja (ej olivolja)
4 dl vetemjöl
2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
2 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
3 msk kakao
1 krm salt
Topping
200 gram färskost (Philadelphia eller Mascarpone)
100 gram mörk choklad
1 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
2 dl siktat florsocker
Dekoration
Dr. Oetker Lakritsströssel
Lakritssnören
Dr. Oetker Dekorationsglasyr
Dr. Oetker Dekorationspärlor
Betyg:
1
2
3
4
5
Bli först med att betygsätta Spindel cupcakes!
Läskiga till Halloween! Detta recept räcker till 8 jättemuffins eller 12 stora eller 15 små.
Typ: Dessert
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Slumpa recept »
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda samman alla torra ingredienser.
3. Tillsätt dessa i äggblandningen omväxlande med mjölken och oljan.
4. Fyll smeten till 2/3 i muffinsformar med hjälp av två matskedar.
5. Grädda i 200ºC i ca 20 minuter för stora muffins och 15 minuter för små. Jättemuffins gräddas i 175ºC i ca 25 minuter.
6. Låt muffinsen svalna.
7. Smält chokladen över vattenbad
8. Tillred sedan toppingen genom att röra samman alla ingredienser till en krämig konsistens.
9. Bred på muffinsen med en kniv eller spritsa med spritspåse.
10. Strössla rikligt med lakritsströssel.
11. Klipp till ben av lakritssnören och stick in i muffinsen.
12. Använd Dekorationsglasyr samt Dekorationspärlor till ögon.
het kyckling
500 gram | kycklingfilé |
1 st | Stor röd paprika |
1 st | röd chilifrukt |
2 st | bananschalottenlökar |
4 st | vitlöksklyftor |
2,5 dl | matlagningsgrädde |
200 gram | Philadelphiaost |
1 dl | kycklingbuljong som gjorts på fond |
1 msk | flytande smör och rapsolja |
1 tsk | torkad rosmarin |
2 msk | olivolja |
2 msk | smör |
1 tsk | salt |
2 krm | vitpeppar från kvarn |
1 tsk | sambal oelek, beroende på hur starkt man vill ha det |
0,5 dl | grovhackad persilja |
Kyckling på fredag brukar man ju höra i reklamen så här blev min senaste skapelse med kycklingfilé. Kyckling är ju billig och bra mat och blir gott om man kryddar det lite extra vilket är fallet med den här kycklinggrytan.
Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Förberedelser: 20 min.
Tillagningstid: 20 min.
Total tid: 40 min.
GÖR SÅ HÄR
- 1. Tina kycklingfiléerna om de är frysta, salta och peppra dem runt om och gnid in kryddorna lätt. Lägg dem vila i rumstemperatur så länge.
- 2. Anasa paprikan från frön och allt det vita som finns inuti, skär den i tärningar. Skala bananschalottenlöken och skiva den tunt. Skala vitlöken och grovhacka den. Dela på chilifrukten, om man vill ha det extra starkt låter man kärnor och det vita vara kvar, finhacka den sedan.
- 3. Smörj en ugnsfast form med flytande smör och rapsolja, strö över torkad rosmarin.
- 4. Fräs alla grönsaker i 1 matsked smör och en matsked olivolja, det skall inte brynas, bara bli lite mjukt. Häll det i den smorda glasformen utan att allt stekfett kommer med.
- 5. Häll resten av matfettet i stekpannan och bryn kycklingen väl runt om, lägg dem sedan över grönsakerna.
- 6. Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp, då rörs Philadelphiaosten ner och får sakta smälta. Späd med kycklingbuljong till lagom konsistens, smaka av med salt, peppar och sambal oelek. Häll såsen över kyckling och grönsaker, strö över persiljan och efterstek i 200° varm ugn till en innertemperatur i kycklingen på 76°, ca 15-20 minuter. Ös med såsen flera gånger under stektiden så att persiljan blandas med den goda såsen.
- 7. Skär kycklingen i lagom tjocka skivor och lägg tillbaka i såsen, servera genast
köttfärslimpa
500 g blandfärs
2 gula lökar
Smör att steka i
1,5 dl ströbröd
1,5 dl grädde
1,5 dl ramlösa
1 ägg
Salt
Vitpeppar
En nypa socker
Persilja
Blandande rotsaker som potatis, morot, palsternacka och lök.
Smör
Lingonsylt
ankis surdegsbröd
Rågsurdeg: Vetesurdeg:
Dag 1 morgon
Dag 1 1 tsk av rågsurdegsgrunden
1 dl ljummet vatten 1/2 dl ljummet vatten
1/2 dl ekologiskt rågmjöl 1 dl vetemjöl special
Dag 4 morgon Dag 2 kväll
1 dl ljummet vatten 1 1/2 dl vetemjöl special
1 1/2 dl rågmjöl 1 dl ljummet vatten
Låt stå till nästa dag
Dag 4 kväll
Häll ut allt utom 1/2 dl
fyll på med
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Låt stå till nästa dag
Valnötsbröd;
Dag 1 kväll
blanda i stor bunke
1 dl av rågsurdegsgrunden med
3 dll ljummet vatten
3 dl rågmjöl
Sätt på plastfolie o låt stå framme över natten
Dag 2 morgon
Blanda i och med hushållsassistenten, på låg fart i 5 min
5 dl kallt vatten
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special
Blanda 1 msk salt gärna finmald havssalt på hög fart i 3 min.
Klart täck bunken med plast i 3 -5 timmar.
Efter 3 -5 timmar dela degen i 2 bitar och runda den i "luften" som en pizzabagare och sedan nyp i hop den som en boll undertill. låt jäsa igen 1 - 1 1/2 timme .
Ugnen på 275 g och några isbitar på en plåt i ca 3 min sedan sänker du till 250 gr i 15 min därefter 200 gr i ca 15-20 min . Klart!
Vetebaguetter:
Dag 1 kväll
1 dl av vetesurdegsgrunden
5 gr jäst
4 dl vatten
5 dl vetemjöl special
1 1/2 dl grahamsmjöl
Täck med plastfolie och in i kylen över natten
Dag 2 morgon
Blanda sedan i en hushållsassistent 8 min ( 5 min på låg hastighet, 3 på hög)
degen fr kylskåpet tillsammans med
2 1/2 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl special
Blanda i 1 msk salt(havs) på hög hastighet i 2 min .
Lägg degen i en smord (Matolja) bunke med lock. dra i dagen några gånger o vik ihop den utan att trycka till under jästiden 2-3 timmar.
Dela degen i 4 delar och gör återigen som pizzabagarn dra ut degen till en rund i luften vrid den till en rulle. låt vila i 20 min och sätt på ugnen i 275 gr.
Lägg i isbitar på nedre plåten och grädda i 10 min sänk till 200 gr och baka i 10-15 till. Klart
Det låter komplicerat men det enda är att man måste vänta så många dagar , själva stöket uteblir tycker jag. Man kan fuska med lite jäst i översta degen oxå. Tryck eller knåda aldrig degen.
Lycka till!
Dag 1 morgon
Dag 1 1 tsk av rågsurdegsgrunden
1 dl ljummet vatten 1/2 dl ljummet vatten
1/2 dl ekologiskt rågmjöl 1 dl vetemjöl special
Dag 4 morgon Dag 2 kväll
1 dl ljummet vatten 1 1/2 dl vetemjöl special
1 1/2 dl rågmjöl 1 dl ljummet vatten
Låt stå till nästa dag
Dag 4 kväll
Häll ut allt utom 1/2 dl
fyll på med
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Låt stå till nästa dag
Valnötsbröd;
Dag 1 kväll
blanda i stor bunke
1 dl av rågsurdegsgrunden med
3 dll ljummet vatten
3 dl rågmjöl
Sätt på plastfolie o låt stå framme över natten
Dag 2 morgon
Blanda i och med hushållsassistenten, på låg fart i 5 min
5 dl kallt vatten
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special
Blanda 1 msk salt gärna finmald havssalt på hög fart i 3 min.
Klart täck bunken med plast i 3 -5 timmar.
Efter 3 -5 timmar dela degen i 2 bitar och runda den i "luften" som en pizzabagare och sedan nyp i hop den som en boll undertill. låt jäsa igen 1 - 1 1/2 timme .
Ugnen på 275 g och några isbitar på en plåt i ca 3 min sedan sänker du till 250 gr i 15 min därefter 200 gr i ca 15-20 min . Klart!
Vetebaguetter:
Dag 1 kväll
1 dl av vetesurdegsgrunden
5 gr jäst
4 dl vatten
5 dl vetemjöl special
1 1/2 dl grahamsmjöl
Täck med plastfolie och in i kylen över natten
Dag 2 morgon
Blanda sedan i en hushållsassistent 8 min ( 5 min på låg hastighet, 3 på hög)
degen fr kylskåpet tillsammans med
2 1/2 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl special
Blanda i 1 msk salt(havs) på hög hastighet i 2 min .
Lägg degen i en smord (Matolja) bunke med lock. dra i dagen några gånger o vik ihop den utan att trycka till under jästiden 2-3 timmar.
Dela degen i 4 delar och gör återigen som pizzabagarn dra ut degen till en rund i luften vrid den till en rulle. låt vila i 20 min och sätt på ugnen i 275 gr.
Lägg i isbitar på nedre plåten och grädda i 10 min sänk till 200 gr och baka i 10-15 till. Klart
Det låter komplicerat men det enda är att man måste vänta så många dagar , själva stöket uteblir tycker jag. Man kan fuska med lite jäst i översta degen oxå. Tryck eller knåda aldrig degen.
Lycka till!
rödbetskaka
Ingredienser
2 st rödbetor, stora
1.75 dl rapsolja
1 dl muscovadosocker, mörkt
1.5 dl råsocker
2ST st ägg
2.5 dl vetemjöl
0.5 msk kanel, malen
1.5 tsk bakpulver
1 krm salt
Frosting 1 st vaniljstång
200 g färskost, naturell
100 g smör, rumstempererat
4 dl florsocker
1 st citron, finrivet skal
Tips
Byt gärna ut rödbetorna mot samma mängd morötter. Använd då gärna ljust muscovadosocker.
Se fler recept från Svenska kakor och desserter
Annons:
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Skala och finriv rödbetorna (cirka 4 dl rårivna) och krama ur dem lätt.
3. Vispa oljan med muscovado- och råsocker någon minut i en bunke.
4. Vispa i äggen, ett i taget.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med rödbetorna.
6. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd eller smord och bröad form, cirka 20-30 cm.
7. Baka mitt i ugnen i 25-30 minuter.
8. Prova med sticka och försök att ta ut kakan när den precis har stannat, då blir den som allra saftigast!
9. Låt kallna helt.
10. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
11. Lägg frön och resten av ingredienserna till frostingen i en bunke och vispa väl till en fluffig smet.
12. Bred den på kakan.
13. Garnera med till exempel blomblad.