surdegs pizza
Ingredienser
12 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 dl surdeg av vete
1 msk salt
1 tsk strösocker
3 dl durumvete
3 dl vetemjöl special
Tips
Här hittar du recept på Davids surdeg.
David tipsar om hur du lyckas med surdeg.
Förslag på olika pizzor:
Pizzasnurror
Fikonpizza med mandel och mörk choklad
Hallonpizza med vitchoklad
Päronpizza med stiltonost
Pizza frutti di mare
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.
2. Rör ner olivolja, surdeg, salt och strösocker.
3. Tillsätt durumvetemjöl och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
4. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 2 timmar.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Baka ut degen till 5 bollar.
7. Lägg dem på en mjölad bricka och täck med plastfilm. Låt vila i kylen över natten eller kavla direkt ut dem lövtunt på mjölat bakbord (utan att knåda degen).
8. Smaksätt med valfri fyllning (se tipsrutan).
9. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.