jordgubbspaj
Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 liter jordgubbar
ca 50 g kylskåpskallt smör
Limekräm
3 dl gräddfil
2 msk florsocker
rivet skal från 1 lime
ev kokosflingor till garnering
Tips
Receptet ger 10-12 bitar.
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en pajform.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i ägg- och sockerblandningen.
3. Bred ut smeten i pajformen.
4. Skölj och ansa jordgubbarna. Dela dem i halvor och tryck ner dem i smeten. Hyvla smöret tunt över.
5. Grädda pajen i 35–40 minuter.
6. Rör ihop gräddfil, florsocker och limeskal. Strö eventuellt kokosflingor över pajen och servera med limekrämen.
lasange
500 g köttfärs
1 gul lök
1 frp passerade tomater
3 dl grädde
1 tsk hoisin sauce
salt o peppar
evt. lite chilisås om man vill
chiliflakes efter smak
oregano valfri mängd, passar bra i hop med svampen
6/7 stora färska champinioner
Valfri Ost (hyvlad eller riven)
Gör så här
Bryn köttfärs och lök
Tillsätt tomatsås, kryddor,hoisin/chili sås och grädde
Skär champinionerna i skivor
Hyvla eller riv ost
Varva sås,svamp och ost som vid vanlig lasagntillverkning.Gräddas i ugn 200-225 grader
tills det bubblar runt om och osten på toppen har fått fin färg, ca 25-30 minuter
Servera med kokt broccoli eller bara vanlig grönsallad!
ugnstekt kyckling
Ugnsstekt kyckling med fetaost och grönsaker
Tillagningstid: 1 timme minuter
Enklare matlagning finns inte - och knappt godare mat heller!
![]() Källa: Egentagen bild
Uppladdad av: stockholmskakan |
Ingredienser
4 kycklingfiléer1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
½ dl svarta bönor, kokta
½ dl svarta oliver
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
200 g fetaost
2 dl matlagningsgrädde
Svartpeppar
Beskrivning
Tina kycklingen och lägg filéerna i en smord, ugnsfast form. Skär löken i klyftor och hacka vitlöken fint. Skär paprikorna i klyftor, skölj bönorna och hacka oliverna grovt.Fördela alla grönsakerna runt kycklingen i formen. Strö över kryddorna, smula över fetaosten och häll på grädden. Avsluta med nymalen svartpeppar och tillaga sedan alltihop mitt i ugnen i 200°C i ungefär 40 minuter (kan variera lite beroende på filéernas storlek) .
Servera med pasta, ris eller bara en god tomatsallad.
kycklin gratäng
Kycklinggratäng med vitlök och creme fraiche
En riktigt smarrig och god bjudgryta, med ingredienser de flesta gillar. Går dessutom snabbt att tillaga. Kan göras dagen innan!
![]() Källa: min egen bild
Uppladdad av: acinorevtudo |
Ingredienser
6 st kycklingfiléer2 pkt bacon
salt
svartpeppar
5 dl creme fraiche 34 %
1 dl grädde
1 - 2 dl riven parmesanost
2 - 3 msk Thai Sweet Chili sås
2 stora vitlöksklyftor
3 - 4 msk kycklingfond
Beskrivning
Skär filén i strimlor.Skär baconen i bitar.
Stek upp detta, salta och peppra.
Blanda ihop:
Creme fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond.
Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, häll blandningen över. Grädda 10-15 min i 225 gr.
Servera sallad och bulgur/ris till.
kebabgryta
Kebabgryta
Ingredienser
800 g kebabkött (djyp fryst)1 stor gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
2-4 klyftor vitlök
1-1,5 dl chilisås
400 g creme fraich (ej ligth)
1 dl matlagningsgrädde
1-1,5 tsk basilika
1-1,5 tsk grovmalen svartpeppar
1-1,5 tsk salt
Beskrivning
Skär paprika och lök i bitar och hacka vitlöken fint. Bryn de bjupfrysta kebabflarnen c:a 5 min i en gryta eller wokpanna. Vänd ned paprika och lök, bryn ytterligare 2-3min. Tillsätt övriga ingredienser och blanda försiktigt samman grytan. Småputtra c:a 5 min under lock. Servera med ris och en fräsch grönsallad.romsås
Godaste romsåsen till fisk eller bakad potatis
Tillagningstid: 20 minuter minuter
Här kommer världens smaskigaste romsåsrecept. Måste bara testas....sen vill ni inte ha annat. Jag serverar den till lax i folie i ugn och kokt potatis.
![]() Källa: 7201
Uppladdad av: 7201 |
Ingredienser
2 dl crème fraiche1 ½ msk majonnäs
5 cm purjolök
1 msk rödlök
1 msk ketchup
½ msk senap (typ Johnnys)
1 ½ msk finkornig röd rom (typ ABBAS)
3 hårdkokta ägg
1 burk räkor i lag (360 g)
1½ msk dill
Svartpeppar
Salt
kycklinggryta
Ankis kycklinggryta
![]() Källa: egen bild
Uppladdad av: UllaC |
Ingredienser
Ca 600 g kycklingfilé, skuren i små bitar1 stor gul lök, i mindre bitar
2 medelstora morötter, skuren i stavar
1 röd paprika, strimlad
1 burk bambuskott, 225 g Blue Dragon
250 g små champinjoner, delad i kvartar
(Ev vattenkastanjer)
1 burk krossade tomater, 400 g
3-5 dl grädde
Sweet (Thai) chilisås
Kalvfond
Salt
Peppar
Chiliflakes
(Timjan)
2 klyftade tomater
fläskfile
Absolut bästa fläskfilén
Tillagningstid: 1 timme15min minuter
Testade något nytt med fläskfilé och jag blev så nöjd att jag hade kunnat äta upp allt själv, helt suverän blev den!
![]() Källa: Egentagen bild
Uppladdad av: MaritaE73 |
Ingredienser
2 fläskfiléer à ca 600 gSalt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika
Beskrivning
Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg. Lägg dem sedan i en ugnsform.Vispa ihop mascarpone, grädde, crème fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop. Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen. Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet. Sätt in i 200 grader varm ugn i 45 minuter. Klart att njuta av!
kebabsås
Enkel kebabsås
För 4 personer. ![]() Källa: Egentagen bild
Uppladdad av: Josses |
Ingredienser
2 dl créme fraiche1-2 msk majonäs
2 msk bostongurka
2 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta - pressad
Gör så här
Vill man ha lite starkare så kan man ta lite mer sambal oelek.
lax
Ugnsbakad laxfilé
För 4 personer.Ingredienser
4 st portionsbitar lax (färsk eller tinad fryst)salt
citronpeppar
3 dl vispgrädde
2 msk majonnäs
1 knippa dill
Gör så här
Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form. Krydda med salt och citronpeppar.Baka laxen i 225 grader varm ugn i ca 12 minuter.
Blanda grädde med majonnäs och dill.
Slå blandningen över laxen och sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills grädden börjar puttra.
köttfärsgratäng

'
Ingredienser:
ca 600g nötfärs
1 gul lök
ett knippe färsk gräslök och oregano
purjolök
2 vitlökar
500g champinjoner
4dl creme fraiche
5 dl vispgrädde
250 g broccoli
1,5 tärning mörk oxbuljong
salt, svart peppar, efter tycke och smak.
Riven ost
Gör så här
Slå på ugnen på 250 grader.
Hacka lök och bryn lök och färs.
Hacka i champinjoner, vitlök, purjolök, gräslök, oregano och fräs runt lite i pannan.
Häll på creme fraiche och grädde. Ha i buljong och salta och peppra efter smak.
Förväll broccolin i småbuketter i saltat vatten.
Smöra en ugnsform och häll i broccolin och färsröran och strö över riven ost. Låt gratängen stå tills osten fått fin färg (ca 15-20 min)
Servera med lite röda paprika stavar
Gratäng

Ingredienser:
600g köttfärs
400g bacon
1 lök
3 msk chilisås
peppar
Fyllning i gratängen
Champinjoner så det täcker botten
1/2 Squash i 2mm skivor
Riven ost
Äggstanning
3 ägg
2 dl standardmjölk 3%
1 dl grädde
Peppar
Gör så här
Skär löken och stek löken i stekpannan. Klipp i baconen i pannan och stek det lätt. Lägg i köttfärsen och stek den med de övriga ingredienserna. Ha i chilisåsen och svartpepparen. Låt detta steka ihop i 10 minuter cirka.
Smörj en form med smör. Och skär och lägg i champinjonerna så de täcker botten av formen. Varva sedan med köttfärs/baconsåsen och bacon och riven ost. Avsluta med den skurna squashen och riven ost på toppen.
Vispa ihop äggstanningen och häll detta över gratängen jämnt över.
Grädda mitt i ungen cirka 20-25 minuter i 225 grader.
Fiskgryta

Alla ingredienser är ca:
1 stor klick smör
500 gram lax eller vit fisk eller blandat av båda sorter
2,5 dl creme fraiche 34%
3-5 dl grädde 40%
2-3 msk hummerfond
100 gram sugarsnaps
200 gram räkor eller kräftstjärtar
Dill efter smak
Salt och peppar
Gör så här
Bryn smöret i en stor djup stekpanna eller gryta
Lägg i creme fraichen och häll på grädden och fonden. Låt sjuda upp och lägg i fisken tills den är klar. Lägg i räkor eller kräftstjärtar och sugarsnaps och dill och låt det bli precis varmt. Servera med en citronklyfta och eventuellt en klick creme fraiche eller fet yoghurt.
Serveras med delikatesspotatis till de som inte äter LCHF.
Smaklig spis!
Min populära fiskgryta som uppskattas av alla. Lika god till vardags som till fest, färdig på 15 minuter!
choklad kaka
♥ C h o k l a d k a k a ♡
1 dl dinkel mjöl, 1 tsk bakpulver, 0.5 dl kakao, 3 st ägg
1 dl råsocker, 250 g kesella, 50 g valnötter
Rivet skal av apelsin eller lime
Vispa ägg och råsocker poröst med en elvisp. Blanda sedan dinkelmjöl, cacao och bakpulver och vänd ned det i äggblandningen tillsammans med kesellan. Hacka nötterna och rör ner i smeten med rivet skal av apelsin eller lime. Häll smeten i en smord ungsform och grädda i 150° i ca 30 minuter.
♥ T o p p i n g ♡
100 g 70% choklad, 2 msk smör
Valnötter
Smält chokladen över ett vatten bad och rör ner smöret så det smälter. Häll blandningen över kakan när den svalnat och dekorera med valnötter.
dagens meny
Lunch: samma som i går köttfärslasange med zuccini och tzatsiki ( så god vart den ,tog inga krossade tomater utan hackade en färsk tomat ist,så den vart perfekt)
se recept nedan
Middag: köttfärsspett a;la anna med kanel,spiskummin,vitlök,peppar,salt,chiliflakes,spiskummin,ett ägg,oregano
tror att jag fick med allt.
och till det sallad och tzatsiki
idag är en sås dag jag både är trött och fryser så man kan ju hoppas att det händer något med kroppen då :-)
ps.gjorde ju nya ostflarn igår och hade även i oregano och paprika pulver ,gott....
imorgon tror jag att jag ska prova att göra ciron torsken och ta med till landet
krams
citron fisk
1 paket tinat torskblock (eller annan vit fisk) 400g
2,5 dl vispgrädde
3 msk philadelphiaost naturell
4 msk fryst dill
saften av en halv citron
skalet av en hel vältvättad citron
salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär fisken i bitar och lägg i en smörad form.Salta och peppra fisken.
Vispa ihop övriga ingredienser, och häll över fisken. Smaka innan du häller det på fisken, om du vill ha i mer dill eller citron.
Låt stå i ugnen 30 minuter.
Vi hade gröna böner och broccoli till.
mums låter super gott
Utkast: Maj 4, 2011
Lunch: mildas gulash soppa med ett ost flarn med ägg och lite majonäs på
Middag: vegetarisk lasange med sallad
vill också säga att marinerade champinjonerna vart super goda efter ett dygn i kylen mums
Ingredienser:
- 4 st vitlöksklyftor
- 50 g persilja
- 2 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
- 400 g champinjoner
Gör så här:
Pressa vitlöksklyftorna och lägg i en skål. Hacka persiljan och lägg i den också. Häll på olja, salt och peppar. Blanda detta.
Torka av och skär champinjonerna i grova skivor. En champinjon kan vara lagom att skära i 4 st skivor.
Lägg i champinjonerna och rör om så att alla champinjoner får oljeblandning på sig. Låt stå och dra i kylskåp ett tag, gärna minst 6 timmar före servering. Rör gärna om ett par gånger under denna tid så att champinjonerna suger upp spadet.
köttfärsgratäng med ädelost
500 g köttfärs
1 stor eller 2 små auberginer
3 dl grädde
1 ädelost
1-2 dl smakrik ost
Smör till stekning
2 tsk timjan
1 tsk salt
svartpeppar
vitpeppar
2 msk tomatpuré utblandad i 1 dl varm vatten
Gör så här
Skär auberginerna i ganska tunna skivor och stek dem i rikligt med smör.
Lägg dem i en normalstor form.
Stek köttfärsen med timjan.
Krydda med salt och svartpeppar.
Blanda i tomatpurén/vattenblandningen, rör om ordentligt och låt
det koka tills vätskan kokat in.
Fördela köttfärsen över auberginerna.
Koka ihop grädde med ädelost. Krydda med vitpeppar.
Blanda ner den rivna osten ös såsen över köttfärsen.
Gratinera i ca 225° tills gratängen fått färg.
Jag brukar sätta grädden med ädelosten på ganska svag värme
när jag börjar vilket gör att såsen är så gott som klar när jag ska använda den.
kyckling lasange

Ingredienser:
4-5 Kyckling filéer
1-2 Vitlöksklyftor
ca 1 burk strimlade soltorkade tomater (i olja)
Minst en stor burk cremefraiche.
Salt
Vitpeppar
Gör så här
Bryn kycklingfiléerna i stekpannan, så de får fin färg. Stek dom sedan färdigt i ugnen på 200 grader i ca 25-30 min. Skär dom i skivor och lägg tillbaka i ungsformen.
Blanda Cremefraiche, vitlök och soltorkade tomaterna (gärna lite av tomatoljan i) salta, peppra o smaka av.
Häll röran över den skivade kycklingen och gratinera i ugnen. God att äta även kall.
kycklinggryta med jordnötsås

Ingredienser:
Kyckling
Blomkål
Morötter
Paprika
Vitlök (jag använde marinerade vitlöksklyftor)
Peunat satay sause
Grädde
Kryddor
fisksoppa

500 gram fiskfilé. Gärna hälften lax och hälften vit fisk.
200 gram räkor
1-2 burkar krossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
Smör
1/2-1 gul lök
ca 3dl creme fraiche
0,5 gram saffran
Salt och peppar.
Chilikross
Gör så här
Fräs lök och paprika i en stor klick smör. Häll på krossade tomater och koka upp. Tillsätt creme fraiche. Låt puttra några minuter. Lägg i fisken och tillsätt kryddorna. Låt puttra tills fisken är klar. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma, men ej koka.
Servera med en klick creme fraiche i soppan.
super god soppa
lasange

Ingredienser:
500 g köttfärs
4-6 morötter
ca 1-2dl chreme freche
ca 1dl grädde
2 små förpakningar mozzarellaost (eller en stor)
paprikapulver
kajenpeppar
salt
svartpeppar
(Jag "höftar" oftast med råvarorna vid tilllagning av denna rätt)
Gör så här
Stek köttfärsen och kryda efter smak (jag vill ha starkt).
Skala och skiva moröterna i slantar och låt koka till de är nästan färdiga. Blanda i chreme frechen samt grädde i köttfärsen utan att koka den.
Lägg ett lager köttfärs i en smord ungsform, lägg sen de avrunna nästan fördigkokta morötterna på och smula över mozzarelan, sen resten av köttfärsen strö över ost. Sätt i mitten av ugnen i 200 grader tills morötterna känns färdiga och osten fått färg.
Avnjuts med en härlig sallad.
ska göra den här till middag på onsdag
SMS-inlägg
måndag v 18
frukost: kaffe och finncrisp med ost och skinka
Lunch: stekt bacon,champinjoner,tomat,ägg och zuccini
Mellis:frukt
Middag kött,stekta grönsakaker och sås
Smarriga parmesanflarn med pinjenötter! Blev så sugen på något;) Riv parmesan grovt och lägg ut på bakplåtspapper på plåt. Strö pinjenötter över. In i ugnen på grillvärme, tills osten smält och nötterna fått färg. Låt svalna och skär eller bryt i bitar! LCHF-chips;)
ska prova göra min vän annas goda flarn nån dag
kram