oxfile med getost potatis
Ingredienser
800 g oxfilé i 4 bitar
600 g färskpotatis, kokt & skivad
1 st rödlök, tunt skivad
4 st salladslökar, tunt skivade
2 st paprikachili, urkärnade
1 dl färskgetost eller chévre
1 dl creme fraiche
50 g babyspenat
1 dl persilja, hackad
smör och olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här
1. Stek köttet i brynt smör och olja till gyllene stekyta.
2. Tillaga köttet klart i ugn i 160 C i ca 10 minuter eller till en innertemperatur på 56 C.
3. Låt köttet vila i 5 minuter innan servering.
4. Strimla paprikan och stek den hastigt med rödlök och salladslök i lite olivolja.
5. Blanda grönsakerna med potatis, persilja, getost & créme fraiche, salta och peppra.
6. Blanda i spenat innan servering och toppa köttet med persilja och salt.
räkor i snapps glas
Ingredienser
Räkor
30 st räkor, handskalade med huvudet kvar
1–2 dl plockad blandad sallad och örter
Citron- och dilldipp
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
0.5 st citron, finrivet skal och 1 tsk pressad saft
1 msk dill , hackad
2 krm dillfrön , krossade
1 krm citronpeppar
2 krm salt
Sweet chilidipp
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
0.5 dl sweetchilisås
2 krm salt
Gör så här
1. Blanda alla ingredienserna till citron- och dilldippen.
2. Blanda alla ingredienserna till sweet chilidippen.
3. Varva såserna i snapsglasen och häng räkorna över glasen som på bilden.
4. Garnera med sallad eller örter.
saftiga lussebullar
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Tips
- Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.
Gör så här
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.