oliva bröd

Ingredienser

7 dl vetemjöl
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
svarta oliver
färsk rosmarin
2 st vitlöksklyftor
flingsalt
3 msk olivolja

Tips

Perfekt till buffén.

Går bra att frysa.

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig.

2. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs under duk i cirka 40 minuter.

3. Tryck ut degen i en oljad långpanna och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

4. Tryck hål med fingertopparna i degen och strö över oliverna, rosmarinen och den skivade vitlöken. Salta och stänk över olivolja.

5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.


kyckling gratäng

Ingredienser
Marinad
3-4 st vitlöksklyftor
0.5 dl rapsolja
Salt, efter smak
3 krm svartpeppar

Kyckling
4 st kycklingfiléer
Flingsalt
En skvätt olja
1 dl oliver, svarta
5-6 st soltorkade tomater
5 kvistar basilika med skaft
150 g fetaost
250 g mozzarella
2 st vitlöksklyftor

Sås
3 dl crème fraiche
0.5 tsk salt
1.5 krm svartpeppar
1 tsk majonnäs
2 st vitlöksklyftor
1 msk honung

kyckling gulash

Ingredienser
600 g Kronfågel kycklingfilé eller 800 g kycklingben eller kycklinglår
2 gula lökar
1 klyfta vitlök
3 dl stark buljong av fond/tärning
2-3 msk paprikapulver
Salt
Peppar
Ev 1-2 krm stött hel kummin
½ dl tomatpuré
2 dl valfri kokbar grädde
2 paprikor i olika färger
Ev maizena snabbredning

Tillbehör:
Kokt potatis eller ris
Sallad

potatisgratäng med fläskfile

Färdigt på: 50 min
Ingredienser

Potatisgratäng
2 tsk smör, osaltat
2 tsk olivolja
4 tunt skivade silverlökar
Flingsalt
Svartpeppar, nymald
3 msk salvia, finhackad
4 st bakpotatisar, mycket tunt skivade
5 dl vispgrädde

Rökt rödpepparsås
4 st paprikor, röda
Olivolja
0.5 st röd lök, finhackad
3 st vitlöksklyftor
0.6 st rödvinsvinäger
1 msk honung
1 msk dijonsenap
1 msk chipotlepuré
Flingsalt
Nymald svartpeppar
1.2 dl rapsolja

Bourbon-ancho sås
2 msk olivolja
1 st rödlök, finhackad
5 dl + 2 msk bourbon
3 st anchochili
1.5 dl hönsbuljong
2.5 dl koncentrerad äppeljuice
8 st svartpepparkorn
1.2 dl farinsocker
Flingsalt

New Mexican fläskfilé
3 msk ancho chilipulver
2 msk farinsocker
1 msk pasilla chilipulver
2 tsk árbol chilipulver
2 tsk nymald kanel
2 tsk nymald kryddpeppar
Flingsalt
2 tsk olivolja
1 kg fläskfilé
Gräslök

Tips

Vintips från Henrik
Tokolosh artnr 2057

Henrik bjöd även på
Laxcarpaccio
Äppelgömma

Kolla in alla recept på Klockan åtta hos stjärnorna

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Gör så här

1. Potatisgratäng
Värm ugnen till 190 grader.

2. Smörj en gratängform.

3. Värm upp olja och smör i en stor stekpannna på mediumvärme.

4. Lägg i löken och stek i cirka 30-35 minuter, tills den är mjuk och genomskinlig.

5. Rör ibland.

6. Krydda med salt och peppar och lägg i salvian.

7. Lägg ett lager med potatis i botten av formen, toppa med en sjundedel av lökblandningen och ungefär 3 matskedar grädde.

8. Krydda med salt och peppar.

9. Gör sju eller åtta lager på samma sätt.

10. Tryck på gratängen för att få grädden att täcka potatisarna.

11. Ställ på ett galler och täck med folie.

12. Låt stå cirka 30 minuter i ugnen, ta bort folien, och fortsätt gratinera i 30 till 45 minuter tills potatisen är mjuk och ovansidan gyllenbrun.

13. Låt svalna i 10 min innan servering.

14. Rökt rödpepparsås
Sätt på ugnen på 375 grader och grill.

15. Lägg paprikorna i en form och pensla med olivolja på alla sidor.

16. Salta och peppra.

17. Ställ in i ugnen och grilla i cirka 15-17 minuter.

18. Rotera paprikorna hela tiden så de blir lätt brända på alla sidor.

19. Ta ut och lägg i plastpåsar i 15 minuter för att få skinnet att lossna.

20. Skala dem sedan försiktigt, halvera och fröa ur.

21. Sänk ugnen till 300 grader.

22. Lägg tre stora klyftor vitlök på en bit folie tillsammans med salt, peppar och olivolja.

23. Gör ett paket och lägg det i ugnen i 45-60 minuter.

24. Blanda de fröade och skalade paprikorna, löken, rödvinsvinägern, honungen, senapen och purén i en mixer.

25. Tryck ur innehållet i vitlöksklyftorna i mixern så att skalet inte kommer med.

26. Krydda med salt och peppar och mixa tills såsen är slät.

27. Medan mixern arbetar, addera långsamt rapsoljan.

28. Sila såsen i en skål och kyl i några minuter.

29. Bourbon Anchosås
Lägg 3 stora torkade anchochilis i varmt vatten i cirka 30 minuter.

30. Skär sedan upp och fröa dem.

31. Kör i mixer tills de är puré.

32. Värm olivoljan i kastrull på hög värme.

33. Lägg i löken och stek tills den är mjuk, cirka 3-4 minuter.

34. Häll i 5 dl bourbon, koka upp, och reducera tills det bara är några matskedar kvar.

35. Lägg i anchochilipurén, buljongen, äppeljuicen, pepparkornen och farinsockret och koka upp tills det reducerats till hälften, cirka 15-20 minuter.

36. Sila genom en fin sil, häll tillbaka den silade såsen i kastrullen och reducera på hög värme tills den tjocknat i cirka 10-15 minuter.

37. Häll i 2 msk bourbon, koka i 2 minuter och krydda med salt.

38. New Mexican Fläskfilé
Värm ugnen till 200 grader.

39. Mal kanel och kryddpeppar i en mortel och blanda ihop alla kryddor samt 1 tsk salt i en skål.

40. Värm olivoljan i en stor stekpanna.

41. Salta köttet på alla sidor och rulla det sedan i kryddblandningen.

42. Slå av överskottet.

43. Stek köttet i pannan medan du vänder det i cirka 8-10 minuter, tills det är gyllenbrunt på alla sidor.

44. Ställ stekpannan i ugnen och grilla köttet i cirka 8-10 minuter.

45. Ta ut köttet och låt det vila i 5 minuter.

46. Skär i 3 centimeter tjocka ”stubbar”.

47. Häll lite anchobourbonsås i mitten av varje tallrik.

48. Ställ tre skivor kött i såsen, häll lite mer sås ovanpå samt några droppar rödpaprikasås på varje stubbe.

49. Garnera med klippt gräslök.


RSS 2.0